Agris.cz - agrární portál

Doplňky stravy: často nafouknutá bublina v lákavém obalu

3. 11. 2014 | ČT 24

Český trh je zahlcen doplňky stravy, které slibují lepší kondici, imunitu a dlouhý život. Každý měsíc přibydou na trhu asi dvě stovky nových. Jenže ne všechny splňují, co deklarují. Jeden z přípravků si nechala ČT sama otestovat. Výsledek? Hodnoty mastných kyselin byly nižší, než přípravek sliboval.

Chondrotin 1200 obsahoval pouze poloviční množství chondroitin sulfátu, než bylo uvedeno na obale. Compress Fever, který má pomoci s hubnutím, obsahoval ženský hormon progesteron, který smí být pouze v přípravcích na lékařský předpis. A do třetice Tribu X, který obsahoval nepovolený tetrahydrocanabilol (THC), tedy omamnou látku nacházející se zejména v konopí.

Tři z doplňků stravy, které zachytila Státní zemědělská a potravinářská inspekce jako nevyhovující. Zatímco první byl "pouze" falšovanou potravinou, další dva už spadají do kategorie "nebezpečné". Důkaz, že vedle poctivých výrobců doplňků stravy se na trhu objevují i ti, kteří z lidí jen tahají peníze.

Oranžový zázrak... který se nekoná

Napálit se nechala i seniorka Jarmila Šmidrkalová. Po telefonu souhlasila s bezplatným zasláním vzorku Omega 3 mastné kyseliny, která slibuje lepší funkci mozku i srdce. Místo dárku jí přišla dvě velká balení doplňku stravy společně se složenkou. Česká televize nechala zaslaný doplněk stravy podrobit analýze v akreditované laboratoři.

Analýzu museli laboranti provádět hned několikrát. Přípravek procestoval laboratoř na Slovensku i v Německu. Choval se nestandardně: jednotlivé mastné kyseliny od sebe nebylo možné snadno oddělit. A to, co se podařilo, nesplňovalo hodnoty, které firma slibuje. "Tento preparát není schopen zajistit denní příjem mastné kyseliny. Při těchto poměrech je lepší dát si dvakrát týdně skutečně kvalitní rybu," komentoval výsledky testu lékař z brněnské nemocnice U sv. Anny Aleš Průcha.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje doplňky stravy pouze namátkově. Přitom loni každý čtvrtý produkt, který prošel laboratorní analýzou, nevyhověl. "Jako kuriozitu mohu uvést, že SZPI nedávno zjistila prostředek Green Koffee Beans, kde bylo deklarováno, že každá tableta obsahuje 400 miligramů přírodního kofeinu. Laboratorní analýza ale potvrdila přítomnost asi jen 40 miligramů," uvedl jeden z příkladů mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Jestli doplňky stravy obsahují to, co deklarují, nikdo při zjejich zavádění na český trh nekontroluje. Nejsou to totiž léčiva, ale doplňky stravy – tedy potraviny. "V žádné evropské zemi se neprovádí kontrola před tím, než jdou výrobky na trh. Osoba, která uvádí doplněk stravy na trh je plně zodpovědná za bezpečnost a za to, že je správně označen," vysvětlila vedoucí Oddělení pro speciální potraviny Státního zdravotního ústavu Daniela Winklerová.

V roce 2012 utratili Češi za potravinové doplňky 5,5 miliardy korun. V témže roce sestavila Evropská komise speciální seznam, který jasně říká, které látky prokazatelně lidem pomáhají. Seznam čítá stovky prokázaných účinků u vitamínů, potravin a bylinek. Od roku 2013 nesmí být na obalech výrobků vědecky nepodložená tvrzení. Pokud chtějí výrobci na seznam prosadit další položku, musí si zaplatit nákladné studie.


Zdroj: ČT 24, 3. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 18:17