Agris.cz - agrární portál

Farmářské ceny obilí, masa a mléka klesají, i kvůli tlaku obchodů

7. 11. 2014 | ČTK

Kvůli letošní velké sklizni obilí a řepky i tlaku obchodů klesají výkupní ceny důležitých zemědělských komodit. U některých se již propadly o pětinu i víc, řekl ČTK na dnešní svazové konferenci ve Žďáru nad Sázavou předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Na snižování cen podle něj tlačí i obchodníci s odkazem na větší evropské zásoby způsobené ruským embargem. "Já si myslím, že je to spíš záminka než skutečná příčina," podotkl. To se týká i vepřového masa a mléka. Přes tyto problémy podle Pýchy vykáže české zemědělství za letošek opět zisk.

"Asi nebude tak velký jako v minulých letech, ale určitě nebude špatný," předpokládá Pýcha. Uvedl, že první polovina roku byla ještě pro zemědělce dobrá. Pomohlo jim i to, že část produkce prodávají s předstihem, ještě před sklizní. "Takže ty poklesy cen se neprojeví příliš v hospodářském výsledku v letošním roce, ale spíš až v tom následujícím roce," řekl Pýcha.

Za minulý rok vykázalo české zemědělství zisk 16,2 miliardy Kč, v meziročním porovnání to podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo zhruba o 80 milionů Kč méně. Přesto byl loňský výsledek třetím nejlepším od roku 1998, odkdy tento ukazatel statistici sledují. Letošní sklizeň obilovin byla podle odhadu ČSÚ k polovině září třetí nejvyšší v historii. Úroda řepky byla zřejmě rekordní.

Chovatelé prasat dnes ČTK řekli, že výkupní ceny vepřového se už dostaly pod výrobní náklady. "Jde o to, jak dlouho je ten subjekt schopen to vydržet," řekl Ondřej Pospíchal ze Zemědělského družstva Sedlejov na Jihlavsku. Velký tlak je podle něj i na zlevňování mléka. Obilí prý mají pěstitelé šanci uskladnit a počkat, jestli se jeho cena po Novém roce nezlepší. 

Martin Šíma z firmy Agro Puklice uvedl, že ceny prasat začaly padat koncem léta. Za kilogram v živé hmotnosti teď chovatelé dostávají kolem 30 Kč, což je několik korun pod jejich výrobními náklady. Agro Puklice chce zlepšit rentabilitu svého chovu zvýšením početních stavů prasat.

Farmářské ceny mléka se podle oslovených chovatelů krav dostaly pod devět Kč za litr a mlékárny by chtěly prosadit pokles ještě asi o padesátník. Ještě v červenci dostávali producenti mléka v Česku za litr v průměru 9,46 Kč. Levné jsou brambory. Při prodeji ve velkém dostávají čeští pěstitelé jen kolem dvou korun, na pokrytí výrobních nákladů by potřebovali dostat aspoň o třetinu vyšší cenu.


Zdroj: ČTK, 7. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 02:12