Agris.cz - agrární portál

Ve Velkém Březně skončí provoz lahvové stáčecí linky

10. 11. 2014 | ČTK

V historickém pivovaru Velké Březno nedaleko Ústí nad Labem skončí provoz lahvové stáčecí linky. Poslední lahve s pivem vyjedou z areálu na konci letošního roku. Odejít bude muset několik lidí. V objektu zůstane výroba sudového a tankového piva. ČTK to řekla mluvčí společnosti Heineken ČR Kateřina Beute. 

O Březňák ze skla jeho vyznavači nepřijdou. Pivo bude do skleněných lahví plněno v jiných pivovarech skupiny. "Rozhodli jsme se přizpůsobit se poptávce z trhu a zaměřit se ve velkobřezenském pivovaru především na výrobu sudového a tankového piva. Očekáváme, že tato specializace také napomůže národnímu úspěchu značky Březňák, která hraje v portfoliu naší společnosti stále důležitější roli," uvedla mluvčí. 

V pivovaru pracuje nyní 60 lidí. "Z 15 zaměstnanců dosud obsluhujících stáčecí linku na lahve byla devíti učiněna alternativní pracovní nabídka. Zaměstnancům, kterým pracovní poměr ve společnosti skončí, bude nabídnuto odstupné," uvedla Beute. 

Do historického objektu investoval vlastník v posledních třech letech 140 milionů korun, výrobní kapacita se rozšířila ze 140.000 na 280.000 hektolitrů. Investice podle mluvčí směřovaly do výměny výrobních zařízení, stavebních úprav a modernizace technologie. Heineken nyní připravuje plán dalších investic. 

Historický pivovar, kde se používají tradiční metody včetně kvašení v otevřených spilkách, je možné navštívit při exkurzích či dnu otevřených dveří. 

Další pivovar, který vlastní Heineken na protějším břehu řeky v Ústí nad Labem, je na prodej za 6,5 milionu korun. Vařit pivo sládci v Krásném Březně přestali v roce 2011. "Celý areál je v prodeji přes realitní kancelář a s případnými zájemci projednáváme nabídku individuálně," uvedla mluvčí. 


Zdroj: ČTK, 10. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:37