Agris.cz - agrární portál

Výbor europarlamentu podpořil, aby GMO mohly zakazovat země EU

12. 11. 2014 | ČTK

Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu podpořil návrh, aby o pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO) na svém území rozhodovaly samy členské země Evropské unie. Europoslanci ale změnili podobu návrhu, na které se v létě dohodly členské země EU. O definitivním textu se tedy nyní bude ještě vyjednávat.

"Konečně se členské státy vzpamatovaly a po třech letech přišel opět na výbor do druhého čtení materiál, který my jsme poprvé schvalovali už někdy v roce 2011," připomněl v rozhovoru s ČTK český sociálnědemokratický europoslanec Pavel Poc.

Komise návrh předložila už v roce 2010 a europarlament se jím poprvé zabýval o rok později. Po letech, kdy byl zablokován v Radě EU, dokázalo v létě řecké předsednictví nalézt kompromis. S ním v červnu souhlasilo 26 z 28 zemí, dvě se zdržely. V Evropě přitom o pěstování GMO není příliš velký zájem a na celosvětové produkci těchto plodin má region pouze nepatrný podíl.

"Hlasování ukázalo, že v této citlivé otázce existuje široká shoda napříč politickými skupinami," poznamenala po jednání výboru belgická liberální europoslankyně Frédérique Riesová, která má materiál na starosti.

Návrh předpokládá, že o plodinách budou moci rozhodovat samy členské země. Doporučení ohledně bezpečnosti plodiny bude vydávat Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Mezi možnými důvody k rozhodnutí, aby jejich pěstování nebylo na určitém území umožněno, mají patřit například otázky vlivu na životní prostředí, socioekonomické dopady, plánování využívání zemědělské půdy, zemědělská politika a podobně. Členské státy mohou své rozhodnutí později upravovat či měnit.

Europoslanci dnes navíc z návrhu podoby novely příslušné směrnice vyjmuli fázi, v níž by měly státy o povolení diskutovat se zainteresovanými společnostmi. "Vrátili jsme text do podoby z prvního čtení," poznamenal k tomu europoslanec Poc. O definitivní podobě návrhu tak bude muset europarlament vyjednávat se zástupci Evropské komise a italským předsednictvím.


Zdroj: ČTK, 12. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 04:39