Agris.cz - agrární portál

EK: Daňová dohoda Starbucks s Nizozemskem může být nezákonná

14. 11. 2014 | ČTK

Daňové dohody mezi největším světovým kavárenským řetězcem Starbucks a nizozemskými úřady mohou představovat formu nezákonné státní pomoci. Sdělila to dnes Evropská komise, podle níž Amsterodam umožňuje Starbucksu platit daň z příjmu z nižšího základu. Nizozemsko se proti tvrzení Bruselu ohradilo. Daňová ujednání Amsterodamu s americkou firmou prý splňují mezinárodní standardy a státní pomocí nejsou.

Případ se týká společnosti Starbucks Manufacturing EMEA. Evropská komise ji začala hloubkově vyšetřovat před pěti měsíci. Dnes Brusel sdělil, že dohody se Starbucks Manufacturing podle jeho předběžného názoru představují státní pomoc a Brusel má pochybnosti o "kompatibilitě" takové pomoci s vnitřním trhem.

Komise vyšetřuje obdobné dohody s americkou společností Apple, s italskou automobilkou Fiat a s americkým internetovým prodejcem Amazon. Regulátoři mají v hledáčku kromě Nizozemska i Lucembursko, Irsko, Maltu, Belgii, Kypr a Gibraltar.


Zdroj: ČTK, 14. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 02:54