Agris.cz - agrární portál

Potravinovou sbírku podpoří třikrát více obchodů než loni

19. 11. 2014 | ČTK

Do druhého ročníku Národní potravinové sbírky se o nadcházejícím víkendu zapojí přes 380 obchodů, více než třikrát větší množství než před rokem. Novinářům to dnes řekla Pavlína Kalousová z organizátorské platformy Byznys pro společnost. Lidé budou v rámci sbírky moci nakoupit a následně darovat trvanlivé potraviny potřebným. Organizátoři očekávají, že by se letos mohlo vybrat přes 100 tun potravin. Při loňské premiéře lidé darovali 66 tun jídla.

Darovat jídlo podle obdrženého seznamu budou moci zákazníci v téměř 90 velkých i menších městech České republiky. Akci podpoří řetězce Tesco, Penny Market, Kaufland, Albert, Globus a síť drogerií dm. Darovat jídlo bude možné i elektronicky prostřednictvím serveru www.damejidlo.cz. Své výrobky věnuje také sedm velkých potravinářských firem. Akce potrvá od 08:00 do 20:00.

"Na sbírce bude spolupracovat zhruba 2000 dobrovolníků, což je dvojnásobek loňského počtu," uvedla Kalousová. Sbírka se podle ní snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15 procent obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Darované potraviny poputují k lidem v nouzi, jako jsou matky s dětmi, klienti azylových domů či postižení.

Podle posledního výzkumu společnosti Ipsos je do sbírky ochotno přispět 63 procent Čechů. Před rokem lidé věnovali 55,5 tun jídla, 10,5 tuny přispěly firmy.

Akci spolu s platformou Byznys pro společnost spoluorganizují Česká federace potravinových bank a Armáda spásy. Záštitu nad akcí letos převzal ministr zemědělství Marian Jurečka.


Zdroj: ČTK, 19. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 06:22