Agris.cz - agrární portál

Zájem Čechů o beaujolais upadá, poráží jej svatomartinské

20. 11. 2014 | ČTK

Zájem Čechů o mladé francouzské víno beaujolais v posledních letech upadá. Dávají přednost domácímu svatomartinskému, kterého se každoročně prodá mnohonásobně více než francouzského vína z odrůdy Gamay. Jako každý třetí čtvrtek v listopadu se i dnes po celém světě včetně Česka otevírají sudy s lahvemi beaujolais nouveau z oblasti okolo Lyonu.

Svatomartinského vína, které se v Česku již několik let otevírá 11. listopadu na svátek svatého Martina, moravští a čeští vinaři dodají letos na trh 1,9 milionu lahví. Přestože toto množství druhým rokem po sobě mírně klesá a nedosahuje rekordních 2,2 milionu lahví z roku 2012, mnohonásobně převyšuje počet lahví beaujolais, které se do země dovezou.

Údaje o plánovaných dovozech v letošním roce ani o loňských dovozech nemá organizace zastupující francouzské pěstitele beaujolais k dispozici. V roce 2012 se do ČR dovezlo 70.000 láhví beaujolais, proti roku 2011 poloviční množství. Trvající pokles zájmu o beaujolais potvrzují obchodníci. Někteří z nich jej již v nabídce na rozdíl od svatomartinského nemají, ač toto víno ještě před pár lety prodávali.

"V letošním roce jsme stejně jako loni zařadili z mladých vín pouze vína svatomartinská. Je to v souladu s naší dlouhodobou strategií podpory lokálních dodavatelů," řekl ČTK mluvčí obchodního řetězce Tesco. Popularitu svatomartinských vín dokládá tím, že se jich jen za první týden letos v rámci řetězce prodalo přes 50.000 lahví.

Podle mluvčí hypermarketů Globus Pavly Hobíkové bylo právě díky popularitě svatomartinských vín beaujolais upozaděno. "Naši zákazníci pořizují přibližně z 80 procent víno svatomartinské a pouze asi 20 procent dává přednost beaujolais. Svatomartinská vína jsou cenově dostupnější, naopak cena beaujolais za poslední dva roky mírně vzrostla," podotkla Hobíková. Globus letos nabízí dva druhy beaujolais od vinaře George Duboeufa. Levnější variantu za 119 a dražší láhev za 199 korun.

Mladé beaujolais mívá málo tříslovin, světlou barvu a ovocnou chuť, znalci letos opět hovoří o chuti po červeném ovoci i banánu. Podle webu Monsieur Vintage šla polovina z letošních 600.000 hektolitrů červeného vína na vývoz. Hlavními odběrateli jsou už tradičně Japonci. Hongkongská letecká společnost Cathay Pacific podle svého webu přepravila do Asie rekordních 1,75 milionu lahví beaujolais nouveau 2014, což je o 37 procent více než loni.

Největšími konzumenty nového beaujolais jsou ale obyvatelé Francie. Tam se také koná nejvíce oslav a společenských akcí k uvítání mladého vína z oblasti, která je místem výroby i kvalitních tradičních vín.


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 21:30