Agris.cz - agrární portál

Výrobce mléka z Plzeňska drží nad vodou německé mlékárny

21. 11. 2014 | ČTK

Výrobce mléka v Plzeňském kraji drží už několik let nad vodou bavorské mlékárny. Dávají jim vyšší cenu než čeští zpracovatelé a platí do deseti dnů. V současnosti dávají za mléko mezi deseti až 11 korunami za litr podle obsahu složek jako jsou tuky a bílkoviny. ČTK to  řekli producenti mléka z Plzeňska. Čeští zpracovatelé platí méně než deset korun.

Farmáři se ale obávají zrušení mléčných kvót, které má už řadu let každý producent mléka. Končí 31. března příštího roku a poté může každá firma v EU produkovat libovolný objem syrového mléka. Očekávají nadbytek mléka v Evropě. "Nevíme, jak zareagují Nizozemci, Francouzi i náš stát. V bývalé NDR jsou připravené volné stáje," řekl Emil Bakoš z Lukreny Dolní Lukavice. "Češi nyní celkovou povolenou kvótu nevyčerpávají, jsou šest procent pod ní," řekl šéf Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín. Podle něj už cena mléka začíná klesat a po zrušení kvót se sníží ještě více a přežijí jen nejlepší producenti.

Farmáři, kteří ještě před pěti lety vylévali mléko na pole kvůli prodělečným prodejním cenám pod šest korun na litr, tvrdí, že už 1,5 až dva roky je mléko díky Němcům za slušné ceny. Počty krav na Plzeňsku i dojivost mírně rostou. Noví farmáři se ale na mléčný skot neorientují, ani se k němu nevracejí ti, co už jednou chov zlikvidovali.

 Nejvíce mléka odebírá z Plzeňska mlékárna Goldsteig v Chamu, která podle Bakoše zpracuje dva miliony mléka denně a chce rozšířit kapacitu o 400.000 litrů. Dalšími odběrateli jsou Bechtel ze Schwarzenfeldu a Müller z Leppersdorfu.

Náklady na litr mléka jsou v ČR podle Františka Krofty z ODOB - družstva Potvorov 8,80 koruny na litr. Letošní průměrná nákupní cena je v ČR 9,20 až 9,30 Kč/l, loni činila 8,53 koruny. V Německu je to nyní 9,94 Kč/l. Z veškeré produkce mléka v ČR, která je 2,7 až 2,8 miliardy litrů ročně, jde 21 procent na export, hlavně do Německa. Podle farmářů by tam z Plzeňska mohla jít až polovina nadojeného mléka. "Díky tomu, že dáváme mléko do Chamu, tak nějaké peníze zůstávají doma," řekl Bakoš. Lukrena nyní inkasuje 10,20 Kč/l, ale bylo to i ke 12 korunám.

Všichni farmáři uvedli, že nejlepší by bylo zrušit všechny dotace, ale všem, tedy i Němcům a Francouzům. Pak by bylo vidět, že čeští zemědělci vyrábějí velmi efektivně. Podle spolumajitele farmy Milknatur z Líní Pavla Šrámka je velkou chybou, že v ČR je dotace na hektar, kdežto na Západě na zvíře. Zatímco v ČR dostávají farmáři na krávu jednu dvě stovky, v západní Evropě tisíce až desetitisíce korun. Současný český parlament bude podle Šrámka podporu na zvíře zvyšovat.

Václav Prokš 


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:53