https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-varuje-kdyz-vybijeme-slony-vymrou-i-nektere-tropicke-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie varuje: Když vybijeme slony, vymřou i některé tropické stromy

21.11.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Celý ekosystém je v ohrožení,“ říká Trevor Caughlin z University of Florida. Sloni jsou pro lesní ekosystém důležití tím, že roznášejí semínka stromů a rostlin. Na snímku je fotopastí zachycen divoce žijící slon při roznášení semen.
„Celý ekosystém je v ohrožení,“ říká Trevor Caughlin z University of Florida. Sloni jsou pro lesní ekosystém důležití tím, že roznášejí semínka stromů a rostlin. Na snímku je fotopastí zachycen divoce žijící slon při roznášení semen.
Další lov slonů může mít katastrofální dopady na tropické lesy. Sloni jsou pro některé stromy důležití tím, že roznášejí jejich semena. Když by tato sloní služba zanikla, řada dominantních dřevin by zřejmě vymřela. To by v lesních porostech spustilo negativní kaskádovitý efekt.
 

Sloni se živí plody celé řady stromů a rostlin. Jejich semínka pak trousí krajinou spolu se svým trusem. A právě tuto sloní službu zkoumali vědci z University of Florida. Podle nich by se s vymřením slonů desetinásobně zvýšila pravděpodobnost, že během sto let vyhynou i některé druhy stromů. „Celý ekosystém je v ohrožení,“ říká Trevor Caughlin z University of Florida. Caughlin spolu s dalšími vědci zkoumal přínos slonů na thajské tropické pralesy.

„Ještě nedávno nebylo zcela jasné, jakou roli přenos semen zvířaty hraje v dynamice stromové populace,“ říká Trevor Caughlin. „Strom během svého života vytvoří miliony semen. Jen pár semen se uchytí a časem nahradí původní strom. Naše studie ukazuje, že velkou roli v odolnosti budoucího stromu hraje to, zda se dostane na nové stanoviště díky transportu.“

V Thajsku jsou sloni vnímáni jako důležitý duchovní, kulturní a národní symbol. Ještě na začátku 20. století se jejich počty pohybovaly nad 100 tisíci jedinci. V současnosti jich přežívá na 2000. Sloni a další divoká zvířata jsou pod tlakem lovců a pytláků, své dělá i úbytek volné přírody.

Caughlin strávil v Thajsku tři roky sběrem dat. Mimo jiné zkoumal růst a životaschopnost mladých stromů, které zakořenily v blízkosti mateřské rostliny, a těch, které se na místo svého růstu dostaly díky slonům či jiným zvířatům.

Svá data pak doplnil o data thajského Královského lesnického úřadu o růstu dřevin a na těchto datech pak spustil simulaci dlouhodobého vývoje. Výsledek ukazuje, že stromy, které se na své místo dostanou díky přenosu, jsou zdravější a odolnější.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist