Agris.cz - agrární portál

Výstava ukazuje včelaření ve městě i umění pracující se včelami

21. 11. 2014 | ČTK

Městskému včelaření a uměleckým projektům pracujícím se včelami se věnuje nová výstava v galerii Školská 28 ve stejnojmenné pražské ulici. Jmenuje se Urban Beeing - Včely ve městech a kromě českého umělce Jana Karpíška na ní participují autoři z Británie, Francie, Kanady, Belgie a Rumunska. Potrvá do 12. prosince, v pátek 21. listopadu je na programu diskuse s zaměřená na zkušenosti a motivace městských včelařů, způsob fungování místních komunit a na problémy a specifika včelí pastvy ve velkých městech.

Městské včelaření se stalo koníčkem a úly se umísťují na střechy kulturních institucí, restaurací a nákupních centrech či v městských parcích a zahradách v mnoha zemích. Městské včelaře spojuje záměr včelařit jinak, a ne pouze produkovat co nejvíce medu. Ve městech jsou také více než na venkově pěstovány formy komunitního včelaření, kdy lidé mají například možnost podpořit včelstva ve své čtvrti formou adopce včel či úlů.

Včelaření přitahuje propojením zemědělské činnosti, řemeslné kutilské práce i dalších disciplín. Ideální včelař je člověk mnoha různých talentů, zároveň trochu truhlář, ekolog a kuchař, říkají kurátoři výstavy Lenka Dolanová a Michal Kindernay. Výstava je vhledem do současných přístupů ke včelaření. Představená díla jsou na pomezí umění a výzkumu a autoři jsou často sami včelaři.

Britský umělec Bioni Samp v sérii Hive Synthesis snímá zvukové frekvence uvnitř úlu. Včelí společenství je tématem instalací Annemies Maesové a sdružení OKNO z Belgie, kteří představují výsledky monitorování včelstev na bruselských střechách a objekty z vosku. Kanadská filmařka Gerda Johanna Cammaerová konfrontuje globální jev mizení včel se zánikem klasického filmu. Při manipulaci s nalezeným 16mm instruktážním filmem ze 40. let vnímá včelí úl jako centrum kreativity.

Éric Tourneret na svých fotografiích dokumentuje včelaření po celém světě. Na výstavě představí výběr snímků zaměřených na včelaře ve velkoměstech. České včelařící umělce zastupuje Jan Karpíšek, jehož


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 08:43