Agris.cz - agrární portál

Na Chrudimsku se letos urodilo hodně námelu

25. 11. 2014 | ČTK

Družstvo Agricola Bylany z Chrudimska letos dodalo pro farmaceutické účely zhruba 400 tun námelu, což je proti jiným letům i čtyřikrát vyšší výnos. Produkce paličkovice nachové tvoří asi čtvrtinu rostlinářského podniku. ČTK to řekla hlavní ekonomka společnosti Marie Heřmanová.

"Letošní rok byl abnormálně úspěšný. Je sázka do loterie. Proto máme i další rostlinnou výrobu, aby kryla případné ztráty z pěstování námelového žita," řekla Heřmanová.

Námel se očkuje do květu žita na jaře. Jeho množství a kvalitu určuje počasí i vyšlechtěná odrůda žita, dodala Heřmanová. Paličkovice nachová se používá ve farmacii, protože obsahuje alkaloidy vhodné pro výrobu léků, například v gynekologii a porodnictví.

Společnost spolupracuje dlouhodobě s jednou zahraniční farmaceutickou firmou, která má v Česku dceřinou pobočku. S jinými producenty této cizopasné houby si proto nekonkuruje.

"Jsme jedním z největších pěstitelů v republice. Bylo nás asi 20, teď odhaduji, že se pěstování námelu na žitě věnuje pět firem v zemi," řekla Heřmanová.

Družstvo Agricola Bylany vzniklo v roce 1950. V 90. letech postupně ukončilo živočišnou výrobu a věnuje se jen rostlinářství. Podnik obhospodařuje zhruba 1500 hektarů v regionu, kde kromě námelové žita pěstuje pšenici, kukuřici, řepku a cukrovku. Loni družstvo utržilo za vlastní výrobky a služby téměř 78 milionů korun a vykázalo zisk přes deset milionů korun.


Zdroj: ČTK, 25. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:08