Brambory se prodávají naklíčené, nazelenalé a s hnilobou, ukázal test
25. 11. 2014 | iDNES.cz
Mezi testovanými byl jeden vzorek, který měl 40 procent zelených hlíz a asi 30 procent naklíčených hlíz, většina by se tedy musela vyhodit. Naklíčené a zelené brambory totiž obsahují vyšší množství solaninu, toxinu, který oslabuje lidský organismus. Pokud má brambora klíček delší než tři milimetry, je to už považováno za vadu.
I přes nedostatky hodnotili odborníci i zástupci řetězců 12 různých typů brambor většinou poměrně kladně. Některé vzorky byly ale nahořklé, s nevýraznou chutí, rozsýpavou konzistencí nebo nasládlé, což napovídá tomu, že přešly výrazným chladem.
Vítězové testu MF DNES jsou hned dva: brambory Krone Tesco a Dali značky Česká farma z Billy. Nejhůře dopadla taktéž odrůda Dali, ale prodávaná v Makru pod značkou Fine Food.
U hodnotitelů byly chuťově nejlepší Brambory z Lidlu, jenomže dvě třetiny z nich neodpovídaly deklarované odrůdě. Chuťovým propadákem byly brambory Mozart z Intersparu.
Autor: Hana Večerková
Zdroj: iDNES.cz, 25. 11. 2014
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 03:12