Agris.cz - agrární portál

DOPLNĚNO - Základní požadavky na označování balených a nebalených potravin v kontextu novely zákona o potravinách a nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

25. 11. 2014 | Potravinářská komora

Potravinářská komora ČR publikovala 18.11.2014 informační leták týkající se základních požadavků na označování balených a nebalených potravin v kontextu novely zákona o potravinách a nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. V letáku nabízíme příklady označení zejména nebalených potravin a pokrmů tak, jak vyplývají z obou právních předpisů.

K označování je nutné přistupovat velmi individálně a vzít v úvahu požadavky všech relevantních právních předpisů. Příklady tedy nemusí být zcela vyčerpávající. Zejm. u pokrmů vycházíme z požadavků uvedených teprve v návrhu vyhlášky o způsobu označování potravin, která je nyní v připomínkovém řízení (výsledné požadavky se tudíž mohou do budoucna změnit).

Jedná se pouze u příklady a PK ČR nenese odpovědnost za jejich nesprávnou aplikaci. V konkrétních případech je nutné postupovat podle požadavků konkrétních právních předpisů.

Doplnili jsme po diskusi s Ministerstvem zemědělství ČR označení u šunky. Vycházíme-li striktně z požadavku uvedeného v § 8 odst. 1 ve spojení s § 2 písm. c) zákona o potravinách a vyhlášky č. 326/2001 Sb., měl by být uveden celý název včetně druhu (příp. skupiny nebo podskupiny) stejně jako např. u pečiva. Jedná se o stejný přístup, jako je nyní uplatňován pro balené potraviny.

Více informací: Mgr. Markéta Chýlková, chylkova@foodnet.cz; 296 411 190

nebalené_potraviny_final.pdf [1.15 MB]


Zdroj: Potravinářská komora, 25. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:48