Agris.cz - agrární portál

Výrobci nápojů Rémy Cointreau klesl pololetní zisk, i kvůli Číně

27. 11. 2014 | ČTK

Francouzskému výrobci alkoholických nápojů Rémy Cointreau klesl provozní zisk v prvním pololetí jeho finančního roku o 14,6 procenta, byl však vyšší, než se čekalo. Na společnost nadále doléhá kampaň čínských úřadů proti ostentativnímu utrácení a nákladným darům čínským úředníkům, která zasáhla poptávku po prémiovém koňaku. 

Rémy Cointreau, který vyrábí koňak Rémy Martin, likér Cointreau či rum Mount Gay Rum, vytvořil za šest měsíců do 30. září provozní zisk 102,1 milionu eur (2,8 miliardy Kč). Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali výsledek pouze 89 milionů eur. 

Tržby za fiskální pololetí klesly o 15,5 procenta na 471,8 milionu eur. Čistý zisk se propadl o čtvrtinu na 64 milionů eur. 

Společnost, jejíž výkonnou ředitelkou byla nedávno jmenována Valérie Chapoulaudová-Floquetová, uvedla, že byla "nepříznivě ovlivněna vývojem spotřebitelských zvyklostí v Číně". Celosvětové ekonomické podmínky zůstávají "smíšené". Firma přesto nemění svůj odhad růstu celoročních tržeb a provozního zisku. 

Tržby v Číně, která byla v uplynulých letech silným motorem růstu, se v posledních měsících propadly, což souvisí i se zásahem čínské vlády proti korupci a okázalým darům čínským úředníkům. Tento vývoj podle pozorovatelů jistě nepotěšil Rémy Cointreau, který na trh dodává mimořádně luxusní nápoje. Patří k nim třeba koňak Louis XIII, který se prodává od zhruba 2000 dolarů za láhev. 

Problémy v Číně zasáhly i hospodaření Rémy Cointreau za uplynulý finanční rok. Provozní zisk bez mimořádných položek tehdy klesl o téměř 40 procent na 150,2 milionu eur. 


Zdroj: ČTK, 27. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 08:51