Agris.cz - agrární portál

Žatecký pivovar začal vařit kurdské pivo

27. 11. 2014 | E15 on line

Pivovar v Žatci získal po pákistánské firmě Murree Brewery dalšího zajímavého klienta. Od letošního jara vaří pivo pro kurdskou značku Ava Zêr (česky zlatá voda), kterou založili ve Švédsku dva tamní podnikatelé kurdského původu. Herdi Kader a Cesur Nujen chtějí se svým pivem prorazit nejdříve na švédském trhu a postupně i v okolních zemích.

Český pivovar prodává Kaderovi s Nujenem 11stupňový světlý ležák v lahvích se speciální černou etiketou, na níž je zlatavým písmem vyvedeno logo kurdské značky Ava Zêr.

Objemy dodávek nechce žádná ze stran komentovat. „Naše spolupráce je teprve na začátku, věříme ale, že postupně poroste. Pivo se musí ve Skandinávii zalistovat do spousty restauračních i maloobchodních řetězců, aby proniklo na tamní trh,“ řekl pro E15.cz obchodní šéf pivovaru Radek Vincík.

Dobrý zvuk žateckého chmele

Pro spolupráci s českými partnery se Kader a Nujen rozhodli díky věhlasu žateckého poloraného červeňáku. „Vybrali jsme si Žatec, protože leží v oblasti, která je světově proslulá svým chmelem,“ vysvětlil pro E15.cz Herdi Kader. To potvrzuje i Radek Vincík: „Náš chmel i české pivo obecně mají ve Švédsku výborný zvuk.“

Švédsko-kurdští podnikatelé spustili prodej Ava Zêru ve Švédsku letos v květnu. Státní „alkoholový“ řetězec Systembolaget jej na svém e-shopu nabízí za necelých 16 švédských korun (kolem 47 Kč) za třetinkovou lahev.

Ohlasy z Kurdistánu

Podle Kadera je v této chvíli příliš brzy mluvit o další zahraniční expanzi. „Nejdříve chceme zjistit, jak naše kurdská značka zafunguje na švédském trhu. Nabízet cokoli v mezinárodním měřítku vyžaduje investice a my chceme vše dělat krok za krokem,“ sdělil Herdi Kader serveru E15.cz.

V dřívějším vyjádření pro agenturu Bloomberg nicméně Kader zmínil, že dalším krokem by měly být trhy sousedící se Švédskem. „Velký zájem o naše pivo jsme zaznamenali také z území obývaných Kurdy,“ dodal.

Splnění chlapeckého snu

Herdi Kader a Cesur Nujen jsou potomky kurdských imigrantů. Rozjezd podnikání zdůvodňují pověstí Kurdů ve světě. Chtějí totiž, aby si lidé začali spojovat kurdský národ spíše s jejich pivem než s konfliktem v Iráku a Sýrii, kde Kurdové aktuálně bojují s teroristickou organizací Islámský stát.

Oba podnikatelé na internetových stránkách své značky líčí vznik piva jako splnění svého snu. Kader a Nujen se prý potkali v dospělém věku a uvědomil si, že měli stejný chlapecký sen. „Nyní jsme udělali krok k tomu, abychom náš sen uskutečnili tím, že jsme vytvořili kurdské pivo – Ava Zêr,“ uvádí na webu.

V Žatci vzniká i pákistánské pivo
Kurdská značka není jediným netradičním klientem žateckého pivovaru. Firma například od ledna 2012 vaří ležák pro jednu z největších a nejstarších pákistánských společností Murree Brewery. Pivo však není určeno pro tamní trh, ale zejména pro asijské etnické restaurace v Británii. Vývoz z Pákistánu firmě zakazují tamní islámské zákony. Žatecký pivovar si tak připsal i jedno prvenství – s Pákistánem v této oblasti dosud nikdo v Česku nespolupracoval. V Žatci také letos uvařili várku speciálního ležáku Syndicate Lager pro Kanadu.
Žatecký pivovar, který byl založen v roce 1801, patří s ročním výstavem kolem 35 tisíc hektolitrů zlatavého moku spíše k menším firmám v branži. Letos v dubnu však v něm koupil 51procentní podíl dánský pivovarský obr Carlsberg. Pivovar vaří 11 druhů a značek piv. Jeho chloubou je bezlepkové pivo Celia vyráběné ve světlé i tmavé variantě. Pivovar zaměstnává kolem 50 lidí, loni loni utržil přes 54 milionů korun, na export šlo 14 procent z celkové produkce.


Zdroj: E15 on line, 27. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:23