Agris.cz - agrární portál

Ruské embargo pomohlo zemědělské firmě Rusagro ztrojnásobit zisk

27. 11. 2014 | ČTK

Ruský zemědělský konglomerát Rusagro ve třetím čtvrtletí ztrojnásobil čistý zisk na 6,6 miliardy rublů (tři miliardy Kč) z 2,2 miliardy RUB před rokem. Společnosti pomohl ruský zákaz na dovoz masa ze Západu. Za celý rok chce mít nejvyšší čistý zisk v historii, uvedl podle agentury Reuters výkonný ředitel Maksim Basov. 

Moskva počátkem září zavedla embargo na dovoz potravin z EU, Kanady, Austrálie a Norska. Reagovala tak na západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinské krizi. Další podobná opatření zavedly ruské úřady i nedávno. V říjnu se například rozhodly zakázat dovoz výrobků z hovězího masa, odřezků a masokostní moučky z Evropské unie, a to kvůli jejich údajné nevyhovující kvalitě. 

Rusagro ovládá rodina ruského podnikatele a senátora Vadima Moškoviče. O tom, že embargo bude pro firmu přínosem, byl její výkonný ředitel Basov podle médií přesvědčen již dříve. "Očekáváme fenomenální výsledky ve všech oblastech podnikaní," prohlásil podle srpnové zprávy agentury Reuters. 

Rusagro, která je na londýnské burze zapsána pod názvem Ros Agro, se považuje za předního producenta cukru, majonézy a margarínu v Rusku. Tržby společnosti ve třetím čtvrtletí stouply proti stejnému období loni o 68 procent na 14,7 miliardy RUB, oznámila také firma. 


Zdroj: ČTK, 27. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:49