Agris.cz - agrární portál

SZPI očekává, že letos rozdá pokuty za rekordních 100 milionů Kč

28. 11. 2014 | ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dosud letos uložila pokuty za zhruba 85 milionů korun, což je o více než 20 milionů Kč vyšší částka než loni. Na tiskové konferenci to dnes řekl ústřední ředitel inspekce Martin Klanica. Odhaduje, že za celý letošní rok inspekce udělí pokuty za rekordních zhruba 100 milionů Kč. Rekordní výši pokut zejména v souvislosti s říjnovým zpřísněním nahlašování dovozů potravin již dříve avizovala také Státní veterinární správa (SVS). 

Za celý loňský rok SZPI rozdala pokuty za 64 milionů korun. "V tuto chvíli, řekněme ke konci měsíce listopadu, se pohybujeme někde okolo 85 milionů korun a já předpokládám, že za celý rok 2014 se budeme pohybovat někde okolo 100 milionů korun," řekl Klanica. 

"Pokud výchovný efekt nemají pokuty v řádu desetitisíců ani v řádu statisíců, tak nám nezbývá nic jiného, než na tu situaci nerezignovat a pokusit se efekt realizovat pomocí pokut v řádu milionů," poznamenal. 

Dozorové orgány ministerstva zemědělství se dnes dohodly s Generálním ředitelstvím cel, že budou koordinovat postup kontrol. "My jsme se dneska dohodli na pokračování spolupráce a společném postupu při kontrolách, tak abychom dokázali společně zachytit maximum nelegálních dovozů do České republiky a zajistit kvalitu potravin pro naše spotřebitele," řekl předseda sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO). 

Dovozci živočišných produktů musí od 3. října informovat o dovozu zásilky dva dny předem místo 24 hodin, jak tomu bylo od května 2011. Nově musí dovozy hlásit také importéři vybraných rostlinných produktů. Do formuláře musí uvádět také informaci o předpokládané prodejní ceně výrobku. 

Podle Klanici inspektoři SZPI za prvních osm měsíců platnosti nového předpisu prověřili více než 4000 z 20.000 hlášených zásilek. Zjistili například zbytky pesticidů na některých druzích ovoce a zeleniny, špatnou deklarace odrůdy například u brambor a některé další problémy v dokladech a jakosti. 

Šéf SVS Milan Malena dnes zopakoval, že za zhruba dva měsíce od zpřísnění nahlašovací povinnosti pro dovozce nebylo kvůli porušení veterinárních předpisů puštěno v Česku do prodeje 35 tun potravin živočišného původu. Kontroloři zjistili také řadu administrativních pochybení dovozců i výrobců. SVS uložila, zatím nepravomocně, pokuty za celkem 14 milionů korun. Loni za celý rok dosáhly pokuty 24 milionů korun. Mluvčí SVS Josef Duben v tomto týdnu ČTK řekl, že veterináři očekávají, že celkové letošní pokuty výrazně přesáhnou 30 milionů Kč. 


Zdroj: ČTK, 28. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:35