Agris.cz - agrární portál

Většina kuřat v britských obchodech obsahuje nebezpečné bakterie

28. 11. 2014 | ČTK

Téměř tři čtvrtiny čerstvých kuřat prodávaných v britských obchodech obsahují stopy bakterií rodu Campylobacter, které mohou způsobit smrtelnou otravu. Informoval o tom dnes britský úřad pro bezpečnost potravin FSA. Dodal, že velcí prodejci potravin tomuto problému nevěnují dostatečnou pozornost. 

Bakterie rodu Campylobacter představují nejběžnější formu otravy jídlem v Británii, která podle odhadů postihuje 280.000 Britů ročně. FSA nicméně podle agentury Reuters upozorňuje, že v případě dostatečné tepelné úpravy kuřete a řádného dodržování pokynů k jeho přípravě jsou zdravotní rizika minimální. 

Průzkum FSA zjistil, že stopy bakterií rodu Campylobacter obsahuje více než 70 procent prodávaných kuřat. U 18 procent dosahovalo množství těchto bakterií nejvyššího stupně kontaminace. 

"Výsledky ukazují, že potravinářský průmysl, zejména maloobchodní prodejci, musí více pracovat na snížení množství bakterií rodu Campylobacter v čerstvých kuřatech," uvedl FSA. "Ukazuje to, že nás čeká ještě dlouhá cesta, než budou spotřebitelé před těmito bakteriemi v bezpečí," dodal. 


Zdroj: ČTK, 28. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 05:10