Agris.cz - agrární portál

Zlínský kraj bude dál podporovat včelaře, hlavně kvůli nemocem

28. 11. 2014 | ČTK

Zlínský kraj chce i v příštím roce podpořit včelaře v regionu, hlavně kvůli častým nemocem včelstev. Původně mělo hejtmanství podporu z finančních důvodů omezit a peníze uvolňovat jen každý druhý rok, nakonec radní svůj názor změnili a chtějí dát příští rok včelařům půl milionu korun jako v předchozích letech. Návrh ještě musí schválit zastupitelstvo. ČTK to dnes sdělil tiskový odbor hejtmanství. 

Peníze půjdou na stabilizaci počtu včelstev v kraji a omlazení včelařské základny. "Snižování počtu včelstev je celosvětový problém, kterému se Zlínský kraj snaží systematicky čelit od roku 2001. Nejde přitom jen o produkci medu, ale zejména o podporu zajištění opylovací schopnosti včel kvůli úrodě," uvedl krajský radní František Čuba (SPO). 

Včelaři se přitom často potýkají s nemocemi včelstev. "Velkým problémem, který včelařství stále, a to i ve Zlínském kraji, ohrožuje, je opakovaný výskyt varroázy a zejména moru včelího plodu. V roce 2014 bylo ve Zlínském kraji dosud vyhlášeno 158 ohnisek moru včelího plodu, k nimž bylo vytyčeno ochranné pásmo v okruhu pěti kilometrů," uvedl vedoucí krajského odboru životního prostředí Alan Urc. Podle něj bylo zlikvidováno 156 ohnisek nákazy a spáleno 713 včelstev a 1068 úlů. 

"Likvidace včelstev je pro každého včelaře velmi emočně náročná záležitost. Naší snahou je především motivovat mladší zájemce o včelařství a podpořit je ve fázi, kdy si potřebují pořídit základní výbavu," poznamenal Čuba. Žadatelé dostanou od kraje dotaci od 5000 do 10.000 korun na nákup základního i doporučeného vybavení. Hejtmanství v letech 2006 až 2013 uvolnilo na podporu včelařů zhruba 5,2 milionu korun. 

Včely mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u 80.000 druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné plodiny. Bez včel by vymizelo asi 20.000 druhů. Med a vosk dělá jen deset procent užitku, zbytek připadá na opylování přírodních a kulturních rostlin. 


Zdroj: ČTK, 28. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 08:12