Agris.cz - agrární portál

Zemědělský svaz a odboráři se zatím neshodují ohledně růstu mezd

2. 12. 2014 | ČTK

Zemědělské odbory zahájily vyjednávání se Zemědělským svazem České republiky o kolektivní smlouvě vyššího stupně pro příští rok. Největší rozpory jsou zatím v otázce růstu mezd. Zatímco odboráři požadují navýšení tarifů o 3,7 procenta, zaměstnavatelé navrhují 1,5 procenta. Obě strany o tom informovaly ve společném prohlášením.

"Po velice obtížných a vyhrocených jednáních se obě strany dohodly na přerušení jednání a na hledání kompromisních návrhů," uvedli dnes společně předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha a šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek. Dodali, že se budou snažit dohodnout na podmínkách smlouvy do konce letošního roku, aby mohla začít platit od 1. ledna 2015.

Podle informací z letošního července zaměstnávali členové Zemědělského svazu zhruba 42.000 lidí v domácím zemědělství, tedy asi 40 procent. Na podmínkách kolektivní smlouvy pro letošní rok se obě strany dohodly po komplikacích až začátkem června. Svaz na mzdové požadavky odborů nechtěl přistoupit. Až téměř v pololetí kývl na růst mzdových tarifů o tři procenta.

Obě strany následně podepsaly rozšíření kolektivní smlouvy na celé odvětví. Její podmínky se díky tomu vztahují na všechny subjekty v zemědělství, lesním a vodním hospodářství kromě těch, na něž se vztahuje v lednu podepsaná smlouva mezi odbory a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Podle Pýchova odhadu kolektivní smlouva platí pro více než tři čtvrtiny ze zhruba 100.000 lidí pracujících v českém zemědělství.

Dlouhodobé snižování zaměstnanosti v zemědělství v loňském roce pokračovalo, proti předchozím rokům však jeho tempo zpomalilo. Počet zaměstnanců se meziročně snížil o 1,8 procenta na 103.500. Průměrná mzda v zemědělství, lesnictví a rybářství vzrostla loni o 2,9 procenta na 20.584 Kč, když průměrná mzda v ČR loni činila 25.128 Kč. Nepoměr mezi mzdami v zemědělství a zbytku národního hospodářství tak klesl o 2,2 procentního bodu na 81,9 procenta.


Zdroj: ČTK, 2. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:14