Agris.cz - agrární portál

Jediný výrobce Olomouckých tvarůžků se potýká s poklesem prodeje

5. 12. 2014 | ČTK

Jediný výrobce Olomouckých tvarůžků, firma A.W. z Loštic na Šumpersku, se potýká s výrazným poklesem prodeje tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma. Loni prodej loštických tvarůžků klesl bezmála o 15 procent a za první čtyři měsíce letošního roku společnost A.W. zaznamenala třetinové snížení odbytu. Firma loni měla o pětinu nižší tržby a její zisk prudce klesl. ČTK informaci získala z výroční zprávy firmy A.W.

V roce 2012 společnost A.W. snížila prodej tvarůžků o 45 tun z 1958 tun v roce 2011 na 1913 tun, což odpovídá dvouprocentnímu poklesu. Firma se tehdy podle jejího vedení potýkala se slabší kupní sílou obyvatelstva, která souvisela s hospodářskou krizí. Loni prodej Olomouckých tvarůžků klesl meziročně o 279 tun na 1634 tun a letos od ledna do dubna o 216 tun na 436 tun. 

Tržby společnosti A.W. se v roce 2013 meziročně snížily bezmála o pětinu z 266,2 milionu korun v roce 2012 na 217,3 milionu korun. Zisk loštické firmy klesl o 94 procent ze 44,3 milionu korun v roce 2012 na 2,5 milionu korun. "Výsledky za první čtyři měsíce letošního roku ukazují tendenci dalšího zhoršování výsledku hospodaření. Základní příčinou jsou přetrvávající problémy s jakostí výrobků, které významně zhoršují postavení společnosti na trhu," uvedli ve výroční zprávě jednatelé společnosti A.W.

Firma A.W. loni v létě musela pozastavit výrobu, protože Státní zemědělská a potravinářská inspekce zaznamenala v maloobchodní síti zvýšený počet plesnivých Olomouckých tvarůžků. Jednatel společnosti A.W. Karel Hlaváček tehdy ČTK řekl, že společnost v první polovině roku 2013 evidovala zvýšený počet reklamací, které se týkaly plísně ve tvarůžcích. Firma proto ihned zpřísnila kontroly všech vstupních surovin, avšak odborníci zdroj kontaminace nezjistili. Stejně dopadly i kontroly zaměřené na celý výrobní proces.

Ceny tvarůžků v posledních letech vzrostly, jelikož zdražil tvaroh, který je základní surovinou pro jejich výrobu. Zároveň se zvyšují i náklady na energie či dopravu. V Česku se přitom společnost A.W. musí vypořádat s konkurencí tvarůžků dovážených z Německa a Rakouska, které prodávají například obchodní řetězce Albert či Kaufland.

Firma A.W. chce v Lošticích do pěti let postavit nový závod, aby mohla až ztrojnásobit výrobu tvarůžků. Historickou výrobnu v centru města už nelze rozšířit. V Lošticích má ale společnost problémy se zajištěním vhodných pozemků. Volné parcely jí nedávno nabídl Hněvotín na Olomoucku. Vedení obce tvrdí, že v Hněvotíně se tvarůžky vyráběly dřív než v Lošticích.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 23:41