Agris.cz - agrární portál

Vánoční stromeček může být i z půjčovny

9. 12. 2014 | Denik.cz

Odhadem jen čtyři procenta Čechů žádný stromeček na Vánoce nemají. Ostatní kupují živý nebo zdobí umělý. Od náhražek se ale lidé v poledních letech začínají odvracet. Vznikají tak půjčovny nebo speciální certifikáty, které značí, že stromek nevyrostl na jednodruhové plantáži, ale v přirozeném prostředí v lese. Odkud může být a jaký je koloběh jeho života?

Alternativy nákupu

Stromky v kontejnerech a květináčích

K těmto stromečkům je potřeba přistupovat se zvláštní péčí. Z venku do domu je totiž potřeba je přenášet postupně. Nejdřív do sklepa nebo garáže, kde je teplota od 5 do 10 stupňů, po několika dnech do teplejší místnosti s teplotou 15 až 18 stupňů. V pokoji, kde bude ozdobený, ho častěji zalévejte, neměl by ale v teple zůstat moc dlouho. Po Vánocích stromeček ven přenášejte opět postupně, na zahradu nebo do lesa by měl přijít až v momentě, kdy přestane mrznout. Do této doby by měl stát v místě s teplotou od jednoho do 5 stupňů.Cena: od 100 Kč

Stromeček s certifikátem FSC (Forest Stewardship Council)

Stromek můžete mít i z Krkonoš, kde se prodávají s FSC certifikátem. Znamená to, že byl vypěstován v přírodním prostředí, tedy v lese, odkud byl vyřezán kvůli tomu, aby byl les stabilní. V normálním případě by zůstal na půdě k zetlení. Kromě Krkonoš se takové stromky prodávají i v Jihomoravském kraji.Cena: 80 až 150 Kč

Prodej v hájovnách a obecních lesích

Tyto stromky pocházejí z pravidelných prořezávek, nevýhodou však je, že těchto stromků nebývá mnoho.Cena: 150 až 350 Kč

E-shop

Někteří prodejci nabízejí zaslání stromku poštou. Stačí po telefonu nebo na internetu sdělit, o jaký stromeček máte zájem. Stromek přijde poštou nebo ho doručí kurýr. Výhodou je, že si ho můžete objednat třeba až na 23. prosince.Cena: obvyklá + poštovné

Půjčovna vánočních stromkůPokud je vám líto řezaných stromků a zároveň nemáte kam na jaře vysadit živý stromek z květináče, půjčte si ho. Existuje několik zahradnictví, která na pár dní půjčují stromky v květináči, po Vánocích si je zase odvezou. Nevýhodou je, že takových služeb je zatím jen málo a že většina stromků už je nyní zarezervovaná.Cena: 300 až 500 Kč

Místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromečků František Valdman řekl regionálnímu Deníku: Za hranicemi se borovice na Vánoce nepěstuje

V kvalitě by rozdíl mezi stromečkem z dovozu a z českých plantáží být neměl. Podle místopředsedy Sdružení pěstitelů vánočních stromečků a majitele plantáže v Sušici Františka Valdmana záleží na tom, jak dobře je vypěstován a jak dobře je následně uskladněn.

Máte odhad, kolik stromků už se od začátku prosince prodalo?

To lze těžko odhadovat, těžce se dopředu říká také to, kolik se jich prodá celkově. Prodejců po republice je totiž opravdu velké množství. Můžu ale říct, že čeští plantážníci letos všechny stromky prodejcům už prodali, nikomu žádné nezbyly. Ani se většinou nestává, že by se jich někdo nemohl zbavit. V případě českých stromků, pokud jsou kvalitní, není problém s prodejem. Nejvíc ale záleží na obchodníkovi, pokud má špatný odhad a nakoupí jich více, tak mu zbýt mohou.

Cítíte velkou konkurenci ze zahraničí?

Z ciziny se k nám dováží tisíce stromků a samozřejmě je to velká konkurence.

Je u stromků z dovozu nějaký rozdíl v kvalitě?

U kvality nejvíc záleží na tom, jak je strom pěstovaný. Pokud je pěstovaný dobře, tak se od sebe český strom a ten ze zahraničí příliš lišit nebudou. Jediný rozdíl je v typu, pokud je to borovice, pochází z České republiky. Ta se nikde jinde na vánoční stromečky nepěstuje.

Stromečky, které se k nám dovážejí ze zahraničí, jsou ale pokáceny i několik měsíců. Vydrží do Štědrého dne?

Pokud je pokácený stromek dobře uskladněn, bez problému vydrží až do Vánoc. Nejvíc ale záleží na uskladnění. Důležité je, aby pokácené stromečky nebyly na přímém slunci, jinak mají tendenci vysychat. Teď je inverze a poměrně vlhko, takže problém by být neměl. Je také na prodejci, kde a jak stromky uchovává, a tedy, jak vypadají. Většinou je skladují ve velkých skladech, pokud v nich je ale třeba moc vlhko, může nastat problém. Je ale pravda, že v zahraničí začínají kácet stromky určené k dovozu už v září a říjnu. U nás je kácíme až během v listopadu.

Vyřezávají se některé stromky také přímo z lesa?

Členové sdružení z lesa nevyřezávají, je ale pravda, že někde se to pořád děje. Máme ale zprávy o tom, že výřezy z lesa pomalu ustupují. Je to dáno tím, že se stromků do lesů obecně sází méně, takže o nějakém přebytku se nedá moc mluvit. Dalším důvodem je, že pokud už takové stromky jsou, většinou nejsou moc hezké, takže o ně není takový zájem.

Kolik je u nás plantáží?

Ve sdružení je zhruba 60 firem, které podnikají v pěstování vánočních stromků, naše plantáže zabírají plochu o výměře zhruba 600 hektarů. Nejsou to ale všichni pěstitelé, jedná se odhadem o jednu třetinu subjektů, které v tomto oboru podnikají. Dále stromky prodávají některé obce nebo města, které vlastní lesy a prodávají své stromky. Vím také o tom, že některé stromky pocházejí z plantáží, které vznikají například pod elektrovody.

Jak nejlépe naložit se stromkem po Vánocích?

Nejlepší je spálit ho v krbu nebo odevzdat na svozové místo. Tam se rozřežou, rozštěpkují nebo skončí v teplárně. 

KATEŘINA CIBOROVÁ

Autor: Redakce

Zdroj: Denik.cz, 9. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 05:59