Agris.cz - agrární portál

Zájem o cukroví na zakázku na jižní Moravě stále mírně roste

10. 12. 2014 | ČTK

Zájem o vánoční cukroví na zakázku stále mírně roste. Objednávky už cukráři ukončili, aby stihli všechno cukroví včas napéct. Ceny letos nezvyšovali, shodli se jihomoravští cukráři, které oslovila ČTK. Vánoční cukroví na objednávku pečou jak větší cukrárny, tak někteří lidé doma. Na nedostatek zákazníků si nestěžují, spíš naopak.

"Poslední objednávky jsem brala v půlce listopadu. Potom už jen výjimečně opozdilé pravidelné zákazníky," řekla Lenka Molnárová z Blanska, která peče doma. Někteří brali objednávky na Vánoce už od října. "Každý rok si říkám, že víc už nezvládneme," poznamenala majitelka brněnského Cukrářství a pernikářství Pusinka Jarmila Křížová.

Všichni cukráři si na Vánoce berou posily. Ať už doma rodinné příslušníky nebo v cukrárně brigádníky. Například Pusinka upeče tunu cukroví, stejně tak Cukrářství Hladůvková z Morkůvek na Břeclavsku. "Nejenže máme brigádníky, ale dělají se i přesčasy," uvedla Křížová. Ceny se pohybují nejčastěji mezi 300 a 400 korunami za kilogram. "Nezdražovala jsem tři roky, ale příští rok už to asi jinak nepůjde," podotkla Křížová. Postupně totiž roste cena másla, ale také energií.

Největší zájem je o tradiční české druhy cukroví, tedy vosí hnízda, linecké či vanilkové rohlíčky, případně třené cukroví. Zatímco Pusinka peče 14 druhů, v Morkůvkách jich chystají 17, Lenka Molnárová dokonce 26. "Kvůli tomu, že je čím dál více diabetiků, děláme i cukroví s umělými sladidly. Další cukroví sladíme jenom medem," řekla Křížová.

Většina cukrářů si drží své stálé zákazníky. Zájem je především ve městech. I proto si například Kamila Hladůvková před lety otevřela pobočku v Brně. "Zákazníci jsou čím dál náročnější. Abych si je udržela, musím jim vozit cukroví do Brna," řekla Hladůvková.


Zdroj: ČTK, 10. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 09:50