Agris.cz - agrární portál

Na Chrudimsku uhynula na varroázu necelá pětina včelstvev

11. 12. 2014 | ČTK

Na Chrudimsku během několika měsíců uhynula necelá pětina včelstev. Na vině je parazitální nemoc zvaná varroáza. Úhyny po zimě mohou být až třicetiprocentní, což je velmi vysoké číslo. Příští rok tak bude nejspíš málo medu. ČTK to dnes řekl předseda Základní organizace Českého svazu včelařů v Chrudimi Marcel Gregor.

"Nemoc se v Čechách vyskytuje od 80. let 20. století. Nikdo ze současných včelařů nepamatuje takové zamoření včelích chovů," dodal Gregor.

Chrudimský spolek existuje 150 let a je nejstarší v Čechách. Letošní produkce byla téměř 16.000 kilogramů medu a přes 500 kilogramů vosku. Oproti předchozím letům je medu méně a nikdo ze včelařů jej k prodeji v současné době téměř nenabízí.

"Dá se předpokládat, že rok 2015 bude pro včelaře dalším hubeným. Pokud budou chtít obnovit své chovy nebo zvýšit počty včelstev na původní počty, stane se to na úkor přínosu medu," řekl Gregor.

Varroázu způsobuje kleštík včelí, který se uchytí na včele a saje z ní lymfu. Z 1204 včelstev, které registruje sdružení, jich od září do prosince uhynulo 206. Rozšíření nemoci zapříčinila loňská mírná zima i teplý podzim, kdy ve včelstvech byl stále včelí plod, na kterém se onemocnění šíří.  

"Po prudkém jaru bylo dlouhé bezsnůžkové období, kdy si včely navzájem do úlů zalétávaly a chorobu si předávaly. Situaci nepřispěl ani rojový rok. Roje od včelařů, které se usadily mimo kontrolované chovy, se nedají léčit a jsou dalším přenašečem a zdrojem nákazy léčených včel," vysvětlil Gregor.

Situace je podle Gregora lepší v regionech s vyšší nadmořskou výškou. Pokud bude mírná zima, epidemie se bude šířit i příští rok, dodal Gregor.


Zdroj: ČTK, 11. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 17:08