Agris.cz - agrární portál

Výrobci parmazánu Orrero loni vzrostly tržby i zisk

12. 12. 2014 | ČTK

Italsko-česká společnost Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, loni zvýšila tržby meziročně o 12 procent z 1,76 miliardy korun v roce 2012 na rekordních 1,964 miliardy korun. Čistý zisk potravinářského podniku Orrero vzrostl na 103,7 milionu korun z 92,6 milionu korun v roce 2012. Uvádí to výroční zpráva společnosti Orrero.

Předseda představenstva firmy Orrero Augustin Gec ve výroční zprávě uvedl, že společnost se loni soustředila na využití zpracovatelské kapacity litovelského závodu a rozšíření sítě vlastních prodejen, kterých nyní provozuje 15. Více než 90 procent produkce parmazánu Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Společnost se snaží proniknout také na asijské trhy a upevňuje pozici v Česku.

Ve finančních plánech na letošní rok vedení společnosti Orrero počítá s růstem tržeb na 2,1 miliardy korun, a to díky plnému využití výrobní kapacity i postupnému rozšiřování sítě podnikových prodejen La Formaggeria Gran Moravia, jejichž nabídku tvoří čerstvé a zrající sýry z Česka a Itálie.

Závod na výrobu parmazánu společnost Orrero v Litovli-Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 6000 litrů mléka denně. Naposledy v roce 2010 firma rozhodla o zvýšení kapacity o 200.000 litrů mléka na nynějších 440.000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech.

Vedení společnosti Orrero kvůli rostoucí poptávce plánuje více než zdvojnásobit produkci italských druhů sýra. Zatímco nyní závod v Litovli-Třech Dvorech denně zpracuje 440.000 litrů kravského mléka, do konce roku 2018 by se jeho kapacita měla postupně zvýšit na milion litrů mléka denně.

Po zvýšení zpracovatelské kapacity litovelského závodu by mělo být denně použito až 800.000 litrů mléka k výrobě parmazánu Gran Moravia. Ze zbývajícího mléka chce firma Orrero vyrábět sýřeninu, která se používá jako polotovar pro další druhy sýrů, a italské sýry provolone a verena.

Litovelská společnost Orrero je součástí italské skupiny Brazzale. Loni na podzim zvýšila základní kapitál o 50 milionů korun na 365 milionů korun. Majoritním vlastníkem firmy Orrero je italská společnost Torrerossa Partecipazioni. Firma loni zaměstnávala 236 pracovníků a do konce letošního roku se jejich počet má zvýšit na 260.


Zdroj: ČTK, 12. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 05:14