Agris.cz - agrární portál

Koncem příštího týdne začne prodej vánočních kaprů,letos nezdraží

15. 12. 2014 | ČTK

V nadcházejícím týdnu začne v Česku tradiční předvánoční prodej kaprů v ulicích. Již o víkendu zahájili prodej na sádkách rybáři v Praze - Lahovicích. Podle předběžných zpráv od rybářů i některých obchodníků budou ceny stejné jako loni. Kapr představuje téměř 90 procent tuzemské produkce ryb. Naprostá většina jeho domácí spotřeby se uskuteční na Vánoce. 

"Prodej kaprů z kádí zahajujeme před vybranými hypermarkety Albert ve druhé polovině týdne," řekla dnes ČTK mluvčí prodejen Albert Judita Urbánková. Ceny kaprů podle ní zůstávají přibližně na loňské úrovni. 

Ani na jihu Moravy se letos cena vánočních kaprů měnit nebude, řekli ČTK zástupci dvou největších rybářství v kraji. Zatímco Rybářství Hodonín bude prodávat kilogram za 80 korun, Rybníkářství Pohořelice má cenu podle celkové hmotnosti ryby zhruba 85 a 95 korun. Tuto cenu už Pohořeličtí drží šestým rokem, uvedl ředitel Roman Osička. 

Společnost Rybniční hospodářství z Lázní Bohdaneč na Pardubicku dodá na tuzemský i zahraniční vánoční trh asi 200 tun kaprů. Množství vylovených kaprů je letos menší, ale zato mají nadprůměrnou váhu. Ceny zůstanou stejné jako loni, tedy 79 korun za kilo první třídy a 89 korun u výběrových kaprů. ČTK to již dříve řekl majitel firmy Adolf Vondrka. 

Na vánočním trhu se letos objeví také zhruba deset tun kaprů s větším podílem omega tři mastných kyselin. Ryba, jejímuž chovu se věnuje Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, má příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Kapr bude na vánočním trhu třetím rokem. Prodejních míst je stále více, letos si ho lidé mohou koupit nejen ve stáncích, ale i v českobudějovické a pražských pobočkách řetězce Makro. 

Na kontroly pouličních prodejců ryb se každoročně zaměřují veterinární inspektoři. Loni předvánoční kontroly odhalily přestupky u tří procent ze 600 kontrolovaných prodejců. Nejčastěji šlo o administrativní prohřešky. Druhým nejčastějším přestupkem bylo špatné nakládání s odpady a také neodborné nakládání s používanými nástroji a nevhodné omračování ryb. 

Tradiční český prodej a zabíjení vánočních ryb v ulicích má také své odpůrce zejména mezi ochránci zvířat. Ti proti němu v minulých letech opakovaně protestovali v ulicích. 

Tržní produkce ryb v Česku loni meziročně klesla bezmála o sedm procent na 19.400 tun. Jedním z důvodů snížení byly červnové záplavy. Mírně se v důsledku toho snížila průměrná spotřeba sladkovodních ryb, která činila 1,4 kilogramu na osobu. Většina tuzemských prodejů kaprů se každoročně uskuteční před Vánoci. Po zbytek roku většina Čechů a Češek upřednostňuje mořské ryby. Celkově však v konzumaci ryb za evropským průměrem výrazně zaostává. 


Zdroj: ČTK, 15. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 15:25