Agris.cz - agrární portál

ÚOHS bude muset znovu vypočíst pokutu za kartel drůbežářů

16. 12. 2014 | ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude muset znovu vypočíst pokutu za kartel sedmi drůbežářských firem z roku 2006. Existenci kartelu před dvěma lety potvrdil Krajský soud v Brně, zrušil ale pokutu. Verdikt se nelíbil jak pokutovaným firmám, tak ÚOHS. Obě strany sporu proto podaly kasační stížnosti, které ale Nejvyšší správní soud (NSS) nyní zamítl. Vyplývá to z internetové vývěsky soudu.

"Nejvyšší správní soud nyní potvrdil názor Krajského soudu v Brně," řekla ČTK mluvčí NSS Sylva Dostálová. ÚOHS se bude muset zabývat zejména novým výpočtem pokuty. NSS mu dal vodítko, jak postupovat.

Drůbežářské podniky měly v době uzavření dohody na českém trhu zhruba šestinový podíl a ročně vyprodukovaly 50.000 kilogramů drůbežího masa. Podle ÚOHS se v prosinci 2006 dohodly na postupu vůči odběratelům a dohodu převedly do praxe. Od odběratelů chtěly, aby dávali za kilogram masa víc než tehdejších 19 Kč, a vyzvaly ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh, pokud budou dostávat méně než 20 korun.

Krajský soud v Brně před dvěma lety potvrdil existenci kartelové dohody, chyby ale podle soudu udělal ÚOHS při stanovení výše pokut. Úřad podle soudu měl vycházet z posledního ukončeného účetního období před spácháním kartelu. Může to mít vliv na výši uložených pokut.

Největší sankci mělo původně zaplatit Agrodružstvo Jevišovice, 8,25 milionu korun. Sankci v řádu milionů vyměřil ÚOHS také Sušárně Pohořelice. Zbývajících pět firem - Agroprodukt, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín, Karlov a ZEVA Chlístovice, dostaly pokuty v řádu stovek tisíc.


Zdroj: ČTK, 16. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 12:08