Agris.cz - agrární portál

Novelu zákona o dani z nemovitých věcí Senát asi vrátí Sněmovně

17. 12. 2014 | ČTK

Senátní hospodářský výbor navrhl vrátit Sněmovně novelu zákona o dani z nemovitých věcí, která zpřesňuje jejich zdanění. Výbor doporučil vypustit z novely novou úpravu zdanění rybníků. Podle některých senátorů panují obavy, že by se zdanění nově rozšířilo na víc rybníků a rybníkáři by tak museli ročně zaplatit zhruba o deset milionů korun víc na dani. Senát o návrhu rozhodne ve čtvrtek.

Zákon dosud stanovil, že předmětem daně nejsou rybníky s výjimkou rybníků určených k intenzivnímu a průmyslovému chovu ryb. Nová formulace v projednávané novele uvádí, že výjimka se nevztahuje na rybníky užívané pro chov ryb za účelem podnikání na základě povolení k nakládání s povrchovými vodami. A právě tato nová formulace by podle některých senátorů mohla znamenat zdanění rybníků s chovem ryb u všech rybářů, kteří na to mají povolení.

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová ujistila senátory, že záměrem ministerstva nebyla věcná změna ve zdanění, ale mělo jít o sladění s terminologií současných předpisů. K návrhu výboru vyjádřila neutrální stanovisko.

Senátorka Veronika Vrecionová (ODS) upozornila, že stát by znevýhodnil majitele rybníků a poškodil konkurenceschopnost produkce ryb. Poukázala na to, že nyní podléhá zdanění asi 1200 hektarů vodních ploch s chovem ryb, ale přibližně 40.800 hektarů rybníků s polointenzivním a extenzivním hospodařením nikoli.

Novela především zpřesňuje znění zákona v souvislosti s novým občanským zákoníkem. Předloha upřesňuje například vymezení předmětu daně z pozemků a předmětu daně ze staveb a jednotek. V souvislosti s tím zavádí nový pojem zdanitelná jednotka. Tou se bude pro účely zákona rozumět dokončená nebo užívaná bytová jednotka.

Nová úprava měla původně platit od příštího roku. Poslanci ale při závěrečném schvalování odsunuli její účinnost o rok na 1. leden 2016.


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 10:24