Agris.cz - agrární portál

V podnikání má Babiš široký záběr: od hnojiv a potravin po média

17. 12. 2014 | ČTK

Výběr informací o podnikání ministra financí, vicepremiéra a majitele holdingu Agrofert Andreje Babiše (společnost Uniles ze skupiny Agrofert byla nejúspěšnější v miliardovém tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2015):

- Babiš, který kariéru zahájil ve slovenském podniku zahraničního obchodu Petrimex Bratislava, se počátkem 90. let podílel na založení české pobočky Petrimexu (později přejmenované na Agrofert). V roce 1995 musel z Petrimexu odejít, pozice v Agrofertu si ale udržel a firmu postupně ovládl.

- Pod Babišovým vedením se z Agrofertu stala významná chemicko-potravinářská skupina, aktivní i v oblasti médií. Babiš je stoprocentním vlastníkem firmy, jedné z největších v ČR. Než byl v lednu jmenován ministrem, vzdal se svých funkcí v managementu.

- Agrofert byl zpočátku zaměřen na obchod s hnojivy, poté se aktivity firmy rozšířily o zemědělské komodity, potraviny, pesticidy, chemikálie, suroviny a pohonné hmoty, lesnictví, angažuje se i v oblasti obnovitelných zdrojů energie a biopaliv a v médiích.

- Do skupiny Agrofert dnes patří chemičky Precolor, Precheza, Deza, Fatra, Synthesia, Lovochemie, Duslo (Slovensko) a SKW Piesteritz (Německo), společnosti obchodující s hnojivy, osivy a zemědělskou technikou, dále potravinářské firmy, mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Vodňanská drůbež, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam, maďarské pekárny i lesnické společnosti Uniles a Wotan Forest.

- Loni Babiš, kterému už dříve patřila firma AGF Media (vydává týdeník 5+2 dny), koupil vydavatelství Mafra, které vydává deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a bezplatné Metro a je také aktivní na internetu. Kromě toho získal společnost Londa, která provozuje pražskou rozhlasovou stanici RockZone 105,9, a nejposlouchanější rozhlasovou stanici v ČR - Rádio Impuls. Mezi akvizicemi je i Ecopress, vydavatel slovenského deníku Hospodárske noviny.

- Agrofert vznikl v lednu 1993 jako společnost s ručením omezeným se čtyřmi zaměstnanci, v roce 1994 se transformoval na akciovou společnost. Veškeré činnosti mateřské firmy Agrofert, a. s. převzal v roce 1997 Agrofert Holding. K 1. lednu 2010 se firma sloučila se společnostmi Agrofert Trading a Agropol Group.

- Holding po 20 letech tvoří kolos čítající přes 200 firem. Agrofert je jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru v ČR a z hlediska tržeb druhou nejvýznamnější skupinou v chemickém průmyslu. V zahraničí se Agrofert angažuje na Slovensku, v Maďarsku a Německu, působí i na ostatních trzích EU, v Rusku či na Ukrajině.

- Loni klesl skupině Agrofert konsolidovaný zisk o sedm procent na 5,613 miliardy korun. Důvodem snížení bylo zejména zhoršení hospodaření chemické části koncernu. Tržby skupiny přitom vzrostly bezmála o 15 procent na 151,7 miliardy korun.

- Mezi nejvýznamnější akvizice roku 2013 patřila kromě Mafry koupě německých pekáren Lieken, výrobce a dodavatele zemědělských technologií Farmtec a producenta dřevěných obalů Jilos.

- Agrofert je z hlediska tržeb čtvrtým největším podnikem v ČR, v současnosti zaměstnává přes 34.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:05