Agris.cz - agrární portál

Mitas bude testovat zemědělské pláště vyrobené z pampelišek

19. 12. 2014 | Agris

Mitas plánuje testovat první zemědělské pneumatiky vyrobené ze zemědělských plodin. Kaučuk získaný z rostliny zvané Taraxacum koksaghyz (kazašská pampeliška) doplní v gumárenské směsi používané pro výrobu zemědělských plášťů kaučuk získávaný z kaučukovníku. Záměrem je vyrobit první prototyp pneumatiky z pampeliškového kaučuku během roku 2015. Mitas se výzkumu vlastností kaučuku z pampelišek věnuje dlouhodobě. V současnosti se účastní projektu DRIVE4EU.  

„Zkoumáme různé způsoby, jak využívat k výrobě našich pneumatik přírodní a obnovitelné zdroje,“ uvedl Andrew Mabin, obchodní a marketingový ředitel Mitas. „Naše výzkumné oddělení intenzivně hledá nové způsoby, jak zdokonalit naše výrobky používáním nových přírodních surovin nebo jejich náhražek. Ve vývoji jdeme stále kupředu a řadíme se ke světovým producentům, kteří prověřují možnosti využití kaučuku z pampelišek k zajištění alternativního zdroje kaučuku pro výrobu pneumatik,“ dodal Mabin.

„Zemědělská pneumatika vyrobená v Evropě ze zemědělských plodin pěstovaných v Evropě: to je náš cíl a důvod, proč jsme se rozhodli, že budeme vyrábět zemědělské pneumatiky z kaučuku získaného z pampelišek,“ uvedl Jiří Brejcha, vedoucí vývoje materiálů Mitas. „Pěstování a kultivace pampelišek v Evropě také sníží dopravní náklady a zkrátí přepravní trasy, což bude mít pozitivní vliv na životní prostředí,“ dodal Brejcha.

Kultivace Taraxacum koksaghyz jako zdroje přírodního kaučuku je jedním z inovativních způsobů, jak získávat kaučuk pro výrobu pneumatik. Mitas je jako člen projektu DRIVE4EU zodpovědný za testování vlastností kaučuku získaného z pampelišek. Cílem projektu je najít zdroj kaučuku s podobnými, nebo lepšími vlastnostmi, než má surovina získaná z kaučukovníku.

 

MITAS a. s. je jedním z největších světových výrobců zemědělských pneumatik. Mitas vyrábí a prodává pneumatiky pod třemi značkami: vlastní Mitas a Cultor a licenční Continental. Kromě toho MITAS a. s. vyrábí a distribuuje široký sortiment průmyslových a motocyklových pneumatik se značkou Mitas. MITAS a. s. je členem ČGS HOLDING a. s. a provozuje tři výrobní závody v České republice, jeden v Srbsku a jeden v USA a udržuje svou globální prodejní a distribuční síť.

 

 


Zdroj: Agris, 19. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:03