Agris.cz - agrární portál

Vratislavický pivovar zvýšil výrobu o deset pct, pomáhá export

19. 12. 2014 | ČTK

Ve Vratislavickém pivovaru uvaří do konce letošního roku zhruba 78.000 hektolitrů piva. Je to o deset procent víc než loni. V Libereckém kraji má firma silnou konkurenci v Pivovaru Svijany a Pivovaru Rohozec, přesto se daří výstav ve Vratislavicích zvyšovat. Pomáhá hlavně export, kam jde zhruba poloviny produkce. Vratislavičtí už dodávají do většiny evropských zemí. ČTK to dnes řekl ředitel pivovaru Petr Hostaš. 

Pivovar Vratislavice oslavil letos 140 let. Firmě, která zaměstnává zhruba 50 lidí, letos podle Hostaše hodně pomohlo vítězství v prestižní britské soutěži World Beer Awards. "Naše dvanáctka tam loni zvítězila mezi ležáky českého typu, díky tomu jsme získali nové zákazníky nejen v zahraničí, ale také v Česku," dodal Hostaš. Ve Vratislavicích se vaří 11 druhů piva, nealkoholické pivo a tradiční sortiment doplnily předloni radlery. Hlavně o speciály zájem roste, pro vánoční trh proto Vratislavičtí připravili speciál Bizon - svrchně kvašené pivo typu Ale. 

Oblíbenost piva tohoto typu v poslední době v Česku roste a přibývá pivovarů, které je nabízejí. Podle Hostaše jde o úplně jiné pivo, než na jaké jsou zákazníci vratislavického pivovaru zvyklí, navíc je z jiných surovin. "Ve Vratislavicích jsme ho vařili poprvé. Jde o velmi hořké a silné pivo původem z Velké Británie. Kombinací ječných a pšeničných sladů se získá 16stupňová mladina, po kvašení má Bizon sedm procent alkoholu," uvedl. Ve Vratislavicích zatím uvařili tři várky, dvě šly na export. 

Pivovar Vratislavice byl slavnostně otevřen v lednu 1874. Ještě v 90. letech 20. století zaměstnával 400 lidí a ročně vyrobil téměř půl milionu hektolitrů piva. V roce 1997 se ale podnik stal součástí společnosti Pražské pivovary, a o rok později výroba ve Vratislavicích skončila. Tradiční pivo Vratislav se od té doby vaří v Praze. Když v roce 1999 budovy pivovaru koupila společnost HOLS a o rok později obnovila výrobu, musela vytvořit novou značku. Pivo pojmenovala po nástupci knížete Vratislava - Konrad. 


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:14