Agris.cz - agrární portál

Největší výrobce tuňákových konzerv koupí konkurenta v USA

19. 12. 2014 | ČTK

Thajská společnost Thai Union Frozen Products, která je největším producentem tuňákových konzerv na světě, koupí svého amerického konkurenta Bumble Bee za 1,5 miliardy USD (33,7 miliardy Kč). Převzetí je součástí plánu thajské firmy zdvojnásobit do roku 2020 příjmy prostřednictvím akvizic v zahraničí na osm miliard USD a je již třetí akvizicí Thai Union Frozen od počátku letošního roku. 

Thai Union Frozen vlastní značku konzerv Chicken of the Sea a mezi jeho zákazníky patří americké obchodní firmy Wal-Mart Stores a Costco Wholesale. Akvizice, která je největší koupí v historii Thai Union Frozen, by měla zvýšit příjmy thajské firmy o čtvrtinu. Schválit ji musí ještě antimonopolní úřady v USA a dokončena by měla být ve druhé polovině příštího roku. 

Převzetí Bumble Bee je třetí akvizicí Thai Union Frozen v letošním roce. Thajská firma letos koupila také norskou firmu King Oscar a francouzského dodavatele uzeného lososa MerAlliance. 

Spojené státy jsou druhým největším trhem pro potraviny z mořských živočichů na světě. Thai Union působí v USA více než 17 let. Bumble Bee je největším producent tuňákových konzerv a sardinek v Severní Americe a jejím majitelem je soukromá investiční firma Lion Capital. Tržby firmy mají letos činit zhruba jednu miliardu dolarů a hrubý provozní zisk 145 milionů USD, napsala agentura Reuters. 


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:22