Agris.cz - agrární portál

Vláda se postaví asi neutrálně k zákazu prodeje státních lesů

22. 12. 2014 | ČTK

Kabinet se postaví patrně neutrálně k novele lesního zákona, která by zabránila až na výjimky privatizací státních lesů. Vláda podle předběžného stanoviska pro pondělní zasedání uvede, že snahu Středočeského kraje vítá, jeho předloha však má nedostatky. 

Novela podle dokumentu pro ministry neobsazuje výjimky z převodů státních lesů, což by mohlo ztížit její praktické využití. "Zákaz by se neměl například vztahovat na restituční převody nebo na převod lesních pozemků ve vlastnictví státu do vlastnictví vyšších územních samosprávných celků pro účely výuky na středních lesnických školách," uvádí materiál. 

Středočeská předloha uvádí pouze to, že "za zcizení se nepovažují odůvodněné směny pozemků" a scelování, zarovnání nebo prodej odloučených lesních pozemků. Kabinet označí tuto formulaci za nepřesnou a navrhne ji upravit. 

K prosazení takzvané nezcizitelnosti státních lesů se kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázal ve vládním prohlášení. Kabinet dává podle předběžného stanoviska přednost zpracování vlastní normy, a to i z toho důvodu, že Středočeši úpravu dostatečně nezdůvodnili a odkazují jen na "praktické zkušenosti". 

Stanovisko vlády je pro zákonodárce jen doporučující. O předloze rozhodne Parlament. 


Zdroj: ČTK, 22. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 10:58