Agris.cz - agrární portál

Mzdové tarify v zemědělství porostou, dohodli se podnikatelé s odbory

22. 12. 2014 | ČT 24

Minimální mzdové tarify v zemědělství porostou v příštím roce v průměru o 2,7 procenta. V nižších platových třídách bude růst výraznější než ve vyšších. Krátce po podepsání kolektivní smlouvy vyššího stupně to oznámili zástupci odborů a agrárních podnikatelů.

"Nárůst minimálních mzdových tarifů bude o 2,7 procenta, byť ty jednotlivé třídy se trochu odlišují, není to ve všech třídách stejné," uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. "V podstatě se dá říci, že u nižších tarifů došlo k malinko výraznějšímu nárůstu než u manažerských," dodal. Po předpokládaném rozšíření by se měla kolektivní smlouva vztahovat na přibližně tři čtvrtiny ze zhruba 100 tisíc zaměstnanců v odvětví.

"Myslím si, že v současné době, kdy se diskutují propady na českém trhu kvůli zastavení dodávek do Ruska a hlavně kvůli dovozům supermarketů ze zemí EU, je to docela dobré," komentoval výsledek vyjednávání šéf odborů Bohumír Dufek.

Kolektivní smlouvu dnes s odboráři podepsal Zemědělský svaz, jehož členské firmy zaměstnávají přes 40 tisíc lidí. V úterý by měl přibýt ještě podpis vyjednavače menšího Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Odboráři následně, tak jako v předchozích letech, požádají ministerstvo práce o rozšíření platnosti smlouvy.

Snižování zaměstnanosti v zemědělství pokračovalo

Odboráři šli letos do kolektivního vyjednávání s požadavkem růstu mzdových tarifů o 3,7 procenta, zaměstnavatelé proti tomu navrhovali 1,5 procenta. Během čtyř kol hledání kompromisu se nakonec obě strany dnes dohodly.

Dlouhodobé snižování zaměstnanosti v zemědělství loni pokračovalo, oproti předchozím rokům však jeho tempo zpomalilo. Počet zaměstnanců se meziročně snížil o 1,8 procenta na necelých 104 tisíc. Průměrná mzda v zemědělství, lesnictví a rybářství vzrostla o 2,9 procenta na 20 584 korun; průměrná mzda v ČR činila 25 128 korun. Nepoměr mezi mzdami v zemědělství a zbytkem národního hospodářství klesl o 2,2 procenta na 81,9 procenta.

Zdroj: ČT24, ČTK


Zdroj: ČT 24, 22. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 08:52