Agris.cz - agrární portál

V Brně se prodávají živé mořské ryby, projekt je unikátní

23. 12. 2014 | Denik.cz

Chov a prodej živých mořských a sladkovodních ryb otevřela v bývalé vodárenské úpravně v Brně firma ICHTHYS AQUA SYSTEM, s.r.o. Projekt, za nímž stojí majitel jedné z brněnských aukčních síní Tomáš Zezula, stál několik milionů korun. Zatím firma prodává mimo jiné čerstvé mořské lososy a pstruhy původem z Dánska, do budoucna počítá také s dalšími rybami, měkkýši a korýši.

Cílem projektu je podle Zezuly nabídnout obyvatelům Brna a okolí nejčerstvější, tedy živou mořskou rybu a plody moře. Kilo mořského pstruha lidé mohou koupit za 270 korun, kilo lososa za 170 korun. Zezula předpokládá, že ryby od něj nebudou kupovat pouze restaurace, ale že bude i pro zákazníky, kteří si chtějí dát jednou týdně rybu a chtějí mít kvalitní. Ryby přivezla do Brna speciální cisterna, jsou z dánských farem, které jsou alternativou jinak obvyklým klecovým chovům.

Brněnská firma musela pro ryby vytvořit zázemí i slanou vodu. Sůl přivezla ze Sicílie. Na místě je recirkulační akvakulturní systém, v němž se až 99 procent vody recykluje pomocí soustavy biofiltrů. Pročištěná voda se vrací zpět do nádrží s rybami, zatímco vyprodukované kaly jsou ze systému odváděny a dále využity jako hnojivo nebo palivo do bioplynových elektráren.

V bývalé povrchové úpravně vody

„Díky tomu, že můj hlavní byznys funguje, tak si mohu na stará kolena dovolit takové hobby. Rozhodoval jsem se ale poměrně dlouho," uvedl Zezula, který je původním vzděláním zemědělec, dnes má v Brně aukční dům.

Prostory, které firma provozuje jsou rozdělené na dvě části. V jedné jsou mořské ryby, ve druhé sladkovodní. „Projekt není primárně o prodeji. Je tu i snaha vytvořit výzkumné centrum, kde by se řešily otázky uzavřených recirkulačních systémů orientovaných na mořskou vodu. Do budoucna bychom chtěli dělat výzkum na řasách," uvedl Zezula.

Ryby jsou v Brně umístěné v bývalé povrchové úpravně vody v Pisárkách, která je od roku 2007 mimo provoz. Brněnské vodárny a kanalizace už místo nepotřebují. „Kromě vody z Březové se upravuje voda z Vírského vodovodu na sever od Brna a do Brna se přivádí přivaděčem. Prostory už neměly využití, tak jsme je pronajali," uvedl Miloš Kněžínek z vodárenské společnosti.

Autor: ČTK

Zdroj: Denik.cz, 23. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:44