Agris.cz - agrární portál

Čokoládovna Thorntons čeká nižší zisk, akcie klesly o třetinu

26. 12. 2014 | ČTK

Britská čokoládovna Thorntons očekává v současném účetním roce nižší zisky než v předešlém období. Důvodem jsou horší tržby během druhého čtvrtletí a problémy se zásobováním, upozornila dnes podle agentury Reuters firma investory. Akcie na varování reagovaly poklesem a jejich cena se během dne propadla až o více než třetinu. 

Pokles tržeb způsobily hlavně zásobovací problémy kvůli potížím v novém firemním skladu v anglickém hrabství Derbyshire. Tyto obtíže se prý již podařilo odstranit. Prodej v předvánočním období však podle čokoládovny vázl, což se podepíše na ziscích za celý finanční rok. Ten končí v červnu; nový odhad celoročního zisku má Thorntons zveřejnit v lednu. 

Velcí prodejci potravin se v Británii potýkají s řadou problémů, mezi které patří celkový pokles cenové hladiny na trhu, stagnující růst mezd nebo ostřejší konkurence, napsal Reuters. Zákazníci se přitom stále snaží ušetřit a místo velkých obchodů často nakupují přes internet nebo v místních obchůdcích. 

Thorntons se od Velikonoc potýká s horší náladou spotřebitelů a tržby mu v prvním kvartálu klesly. Akcie firmy na dnešní oznámení reagovaly poklesem a dopoledne v Londýně ztratily až 35 procent.


Zdroj: ČTK, 26. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 14:18