Agris.cz - agrární portál

Pivovar Svijany uvaří letos zhruba o pět pct piva méně než loni

29. 12. 2014 | ČTK

Pivovar Svijany na Liberecku dodá letos na trh 570.000 hektolitrů piva. Je to zhruba o pět procent méně než loni, kdy ve Svijanech uvařili 601.000 hektolitrů. Je to poprvé od obnovení výroby v roce 1998 kdy výstav pivovaru meziročně klesl. Důvodem je pokles spotřeby sudového piva v restauracích, který pivovar nemohl vykrýt zvýšením dodávek piva lahvového kvůli výstavbě nové plnicí linky na lahve. ČTK to dnes řekl ředitel pivovaru Roman Havlík.

Svijanský pivovar dal letos do investic kolem 100 milionů korun, zhruba polovinu představovala právě nová lahvová linka. "Nebyli jsme kvůli její výstavbě schopni ani vykrývat požadavky řetězců na nějaké navýšení, novou lahvovnu jsme spouštěli až v polovině roku, takže až teď jsme schopni reagovat na zvýšenou poptávku po lahvovém pivu," uvedl Havlík. V posledních letech podle něj klesá zájem o sudové pivo a roste o lahvové. Zatímco v minulosti tvořilo sudové pivo až 63 procent produkce, letos to bude podle Havlíka kolem 53 procent, zbytek je pivo lahvové.

Ve svijanském pivovaru doufají, že se zájem Čechů o sudové pivo opět zvedne a budou více chodit do restaurací a méně popíjet doma. I proto letos pivovar investoval téměř 15 milionů korun do vybudování první vlastní restaurace ve sklepení liberecké radnice. "Počkáme, jak se to osvědčí, ale počítám, že bychom na jaře připravili koncept, abychom v průběhu roku byli schopni otevřít další tři nebo čtyři restaurace," dodal ředitel pivovaru.

Svijanský pivovar patří do desítky největších pivovarů v zemi, v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když firmu převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně především díky investicím za více než půl miliardy.

"Původně měl pivovar kapacitu zhruba 100.000 hektolitrů ročně, díky masivním investicím jsme loni mohli dodat na trh přes 600.000 hektolitrů piva," uvedl Havlík. Pivovar vlastní skupina LIF, které patří také sesterský Pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Hospodaření společnosti skončilo loni ziskem 178,884 milionu korun při tržbách přes 1,105 miliardy korun. Pivovar zaměstnává 126 lidí, dalších 26 lidí pracuje v nově otevřeném Radničním sklípku.


Zdroj: ČTK, 29. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 02:03