Agris.cz - agrární portál

Průzkum:Devět z deseti Čechů má na Silvestra jednohubky

31. 12. 2014 | ČTK

Devět z deseti lidí v Česku si připravuje na silvestrovský večer jednohubky, čtyři pětiny se neobejdou bez různých slaných pochutin jako například brambůrku a krekrů. V žádné společnosti o půlnoci nechybí šampaňské nebo šumivé víno. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal provést obchodní řetězec Tesco. Tradiční čočku pro dostatek peněz v nadcházejícím roce má k novoročnímu obědu necelá polovina lidí.

Dvě třetiny respondentů v prosincovém průzkumu uvedly, že za silvestrovské pohoštění utratí od 250 do 1000 korun. V 90 procentech rodin nechybí v poslední večer roku na stole jednohubky. Různé slané pochutiny jako chipsy, krekry, tyčinky či oříšky mají čtyři pětiny lidí. Ženy jsou podle průzkumu při přípravě silvestrovského pohoštění kreativnější než muži. Dvě třetiny z nich uvedly, že chystají speciální silvestrovské menu.

Za alkohol na oslavu konce roku utratí polovina lidí do 250 Kč. Čtvrtina za něj vydá v průměru 500 Kč, jedna pětina tuto částku přesáhne, vyplývá z průzkumu, který pro Tesco začátkem prosince provedla firma Perfect Crowd.

"V období Vánoc a také při příležitosti oslav nového roku dávají lidé přednost kvalitním vínům a sektům prémiových značek a nehledí příliš na cenu," uvedl mluvčí Teska Jiří Mareček. Za celý rok řetězec prodá několik milionů lahví, přičemž jedna třetina se prodá v prosinci.

Zvýšený zájem zákazníků v těchto dnech zaznamenávají také lahůdkáři. V jednom kole jsou v těchto dnech například pracovníci přerovského Bistra Vítěz. "Objednávky fičí stejně jak před Vánocemi. Lidé kupují hlavní mísy, chlebíčky a saláty," řekl dnes ČTK provozovatel výrobny lahůdek Michal Vrba, podle kterého zakázek je mnohem více než v běžném období, kdy firma vyřizuje objednávky na výrobu lahůdek pro svatební či smuteční hostiny nebo na firemní oslavy. "Prosinec je opravdu pěkný," podotkl.

Naopak minimální zájem je v závěru roku o speciality Tvarůžkové cukrárny v Lošticích na Šumpersku, která má v nabídce moučníky a dorty vyrobené z Olomouckých tvarůžků. Lidé jsou totiž v těchto dnech přesyceni cukrovím a tradičními lahůdkami. "Navíc naše výrobky se musí rychle zkonzumovat. Na Silvestra proto připravíme pouze pár drobností pro známé, jinak máme jako každý rok zavřeno," řekla ČTK spolumajitelka Tvarůžkové cukrárny Zdeňka Poštulková. Netradiční cukrárna znovu otevře až v polovině ledna, kdy zahájí novou prodejní sezónu.

Podle pracovnice Lahůdek Fiala v Kolíně Renaty Císařové je před Silvestrem největší zájem o pomazánky a saláty. "Nejvíce jde na odbyt asi pomazánka česneková, česnek a sýr nebo sýrová s chili," řekla ČTK. Do lahůdek chodí podle ní nakupovat v těchto dnech více lidí než v průběhu roku. "Ale je to asi stejné jako loni před Silvestrem," dodala.

V Kolíně mají zákazníci velký zájem i o zdravější nebo alternativnější možnosti svátečního občerstvení, které nacházejí například v kolínské bioprodejně Slunečnice. "Jako první musím říct, že na kila jde wasabi. Potom sojanéza nebo tofunéza jako náhražka majonézy nebo tofu jako náhražka masa," řekla ČTK Marika Breberová z prodejny. Úspěch mají podle ní v těchto dnech také oleje, například dýňový do salátů nebo přímo salátový olej.


Zdroj: ČTK, 31. 12. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 07:46