Agris.cz - agrární portál

Průzkum: Potraviny přes internet nakupuje jen sedm pct uživatelů

7. 1. 2015 | ČTK

Potraviny přes internet v Česku někdy nakupuje pouze sedm procent jeho uživatelů. Do budoucna by však o tuto službu mělo zájem dalších 34 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Incoma GfK, který dnes zveřejnila společnost MasterCard. Konkurence na online trhu s potravinami v Česku rychle roste, loni na něj vstoupil například portál Rohlík.cz, vlastní e-shopy chystají i některé velké obchodní řetězce. 

Přestože Češi nenakupují přes internet již jen zboží dlouhodobé spotřeby, zájem o ně není zatím příliš velký. Navzdory tomu, že 27 procent dotázaných možnost nechat si dovézt domů na internetu objednané potraviny má, využívá ji pouze sedm procent z nich. Dalších 34 procent by možnost uvítalo. Nejvíce nakupují potraviny přes internet obyvatelé hlavního města Prahy a Středočeského kraje. Průzkum byl realizován v listopadu 2014 na vzorku 1000 respondentů internetové populace. 

Nový e-shop s potravinami připravuje například také skupina Rockaway podnikatele Jakuba Havrlanta. Povede ji dlouholetý šéf tuzemské pobočky řetězce Globus Petr Vyhnálek. Do pěti let chce obchod dosáhnout obratu v řádu miliard korun. 

Na online trh s potravinami loni v září vstoupil také e-shop Rohlik.cz, za kterým stojí podnikatel Tomáš Čupr a investiční skupiny Miton a Enern. Podle Čupra by mohl do pěti let dosáhnout ročního obratu téměř deset miliard korun. Prodeji potravin přes internet nyní dominuje Služba Potraviny online řetězce Tesco, e-shop má 165.000 registrovaných zákazníků. Vlastní e-shopy chystají také Billa či Kaufland. 

Obrat prodeje potravin na internetu (bez alkoholu) byl podle Asociace pro elektronickou komerci loni zhruba miliarda korun ročně.


Zdroj: ČTK, 7. 1. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 11:48