Ovocnáři z Holovous hledali nová nejchutnější jablka
7. 1. 2015 | ČTK
Kolem 180 ovocnářů, zahrádkářů, výzkumníků i laiků z celé republiky dnes v Hořicích na Jičínsku hledalo nejchutnější jablko. Tradiční degustace by měla šlechtitelům naznačit, které odrůdy by mohly mít v budoucnu u konzumentů úspěch. ČTK to řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy. Degustaci ústav pořádal pošestačtyřicáté, její výsledky bude mít za několik dnů.
Z dnes hodnocených 42 odrůd se více než třetina posuzovala vůbec poprvé. "Poprvé hodnocených odrůd na degustaci nikdy v minulosti tolik nebylo," řekl Paprštein. Doplnil, že například odrůd takzvaného novošlechtění bylo 16. Tyto odrůdy zatím nemají ještě ani jméno, jsou označeny jen písmenným a číselným kódem.
Pokud odrůda u hodnotitelů uspěje, mohla by projít registrací a zařadit se mezi tržní. Paprštein však připomněl, že jen výborná chuť nestačí, nová odrůda také musí mít dobré hospodářské vlastnosti, jako jsou například pravidelný výnos či odolnost vůči klimatickým vlivům.
Všechna dnes hodnocená jablka vyrostla v sadech holovouského výzkumného ústavu. Pro zajímavost pořadatelé mezi hodnocené odrůdy zařadili i starou odrůdu Boskoopské. "Loni tato odrůda skončila poslední," řekl Paprštein. Vítězství si loni odnesla odrůda Meteor, kterou vyšlechtili výzkumníci z Holovous a do registru odrůd byla zapsána v roce 2007. Mezi dnes hodnocenými vzorky bylo i 18 odrůd původem z ciziny, a to z USA, Nizozemska, Francie, Německa, Nového Zélandu, Švýcarska, Itálie a Moldavska.
Degustátoři stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají.
Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 20 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují s asi 11 kilogramy v součtu pomeranče a mandarinky. Na třetím místě jsou banány se spotřebou asi deset kilogramů. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se v posledních letech pohybuje kolem 75 kilogramů na osobu a rok.
Zdroj: ČTK, 7. 1. 2015
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 08:21
