Agris.cz - agrární portál

Obce u nádrže Švihov chtějí od státu kompenzaci za zatopenou půdu

9. 1. 2015 | ČTK

Obce kolem přehrady Švihov budou chtít od státu získat náhradu za kdysi zaplavené pozemky a za omezení kvůli ochraně tohoto významného vodárenského zdroje. Na dnešní schůzce v Kožlí na Havlíčkobrodsku se také dohodli, že budou bojovat za lepší dopravní spojení, včetně stavby druhého mostu přes nádrž. Chtějí rovněž, aby se v tomto území mohla rozvíjet ekoturistika, a to případně i včetně dosud zakázaného koupání a rybolovu.

"My chceme, aby stát, protože na té vodě vydělává obrovské peníze, část peněz investoval do našeho regionu, který se vylidňuje a který je na tom finančně špatně," řekl ČTK lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, rodák z Kožlí, který jednání vedl. Řekl, že už zadal vypracování studií, z nichž vyplyne, kolik peněz se vydělalo na pitné vodě ze Švihova a jaké finance plynuly do obcí kolem nádrže.

Mezi 18 účastníky dnešního jednání byli kromě starostů i zástupci obecně prospěšné společnosti Čistá Želivka a Českého rybářského svazu. Starostové se dohodli na základním seznamu požadavků, který ještě doplní o problémy v jednotlivých obcích. O jejich návrhu by pak měla jednat valná hromada Čisté Želivky, protože sdružuje velkou část obcí v povodí řeky. Potom chtějí zástupci regionu o svých požadavcích jednat se zástupci vlády, Povodí Vltavy, ministerstva zemědělství a také se zástupci obou dotčených krajů - Vysočiny a Středočeského kraje.

Přehrada Švihov, známá víc jako Želivka, byla dokončena v roce 1975. Tato největší vodárenská nádrž ve střední Evropě zásobuje pitnou vodou asi 1,5 milionu obyvatel, včetně Prahy. Ochrana tohoto zdroje ale výrazně limituje život i podnikání lidí žijících kolem přehrady. Obce, které dřív k sobě měly přirozenou spádovost, teď spojuje jen jediný most přes přehradu a ten má kvůli špatnému stavu sníženou nosnost. Druhý most, který prý starostům slibovali už před lety, by měl vést od Kožlí ke středočeským Šetějovicím, jeho stavba by stála stamiliony korun.

Starostové obcí kolem Švihova se v Kožlí sešli už loni v listopadu, tehdy mluvili se zástupci povodí a obou krajů. Na dnešní schůzce formulovali své požadavky. Shodli se mimo jiné také na tom, že by jim stát měl pomoci s výstavbou čistíren odpadních vod, u nichž jsou prý kvůli vodárenskému zdroji vyšší nároky na čištění. Měly by je mít i malé vsi. Starosta Dolních Kralovic Antonín Bašta podotkl, že dotace na stavbu čistíren se ještě dají sehnat, ale nákladný je i jejich provoz. Místním lidem se tak prodražuje vodné a stočné.

Věra Stejskalová 


Zdroj: ČTK, 9. 1. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 22:36