Islandský pivovar nabízí speciál s příchutí varlat plejtváků
14. 1. 2015 | ČTK
Pivo s příchutí uzených varlat plejtváka myšoka k nevoli ochránců přírody nabízí islandský minipivovar Stedji při příležitosti tradičních oslav zimy. Na svých internetových stránkách o tom informovala britská stanice BBC.
Před nasolením, vyuzením a následným vařením jsou prý varlata plejtváků, kteří patří k ohroženým druhům, zpracována "podle staré islandské tradice". Zástupci pivovaru tvrdí, že chtějí "vytvořit atmosféru autentického zimního svátku obětí", a proto pro ochucení svého piva použili uzená plejtváčí varlata.
BBC připomíná, že Island v roce 2013 po dvouleté přestávce obnovil komerční lov plejtváků. Většinu masa vyváží do Japonska.
O pozdvižení v řadách ochránců zvířat se minipivovar Stedji postaral už loni, kdy k výrobě svého pivního speciálu použil kosti a vnitřnosti plejtváků. Tehdy mnichovská organizace Whale and Dolphin Conservation prohlásila, že vyrábět pivo z masa plejtváků je "nemorální a odporné". Výrobek dočasně zakázali hygienici, ale později se prodával v obchodech s alkoholem. Pivovar Stedji tvrdí, že letos má všechna potřebná povolení.
Zdroj: ČTK, 14. 1. 2015
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 08:41
