Agris.cz - agrární portál

Italská média doporučují: Český lesní pavilon na EXPO 2015

14. 1. 2015 | ČT 24

Interaktivní prostředí českého lesa neboli Laboratoř ticha bude součástí tuzemského pavilonu na letošním Expu v Miláně. Česká republika ho jako první země už postavila. Výstava začíná v květnu, italská média ale již nyní zařadila českou expozici mezi pět pavilonů doporučených k návštěvě, a to hned za domácí pavilon Itálie.

Instalace bude zahrnovat dvanáct metrů čtverečních živého lesa, automatický pěstební systém, živý přenos z miniaturních kamer na rozměrnou projekční plochu, robotická ramena či mikroskopy. "Cílem je dosažení co nejjednoduššího sdělení a silného emocionálního zážitku," poznamenal k projektu jeho hlavní manažer Jan Rolník.

Až na buněčnou úroveň

Laboratoř ticha vytváří rozjímavou atmosféru českého lesa a díky vyspělým technologiím současně odhaluje tajemství světa rostlin. "Naše interaktivita je speciální, protože většina interakcí vyžaduje aktivitu k tomu, aby se něco dělo, naopak naše interakce vyžaduje neaktivitu. Máme zde vyznačené místo, do kterého když se návštěvník postaví a je v klidu a potichu, tak uvidí víc. Reagují na něj kamery na mechanických pojezdech a ukazují mu, čím dále větší detaily rostlin," vysvětluje jeden z autorů návrhu Jan Tůma.

Na vyvýšené podložce jsou v půdě zasazené rostliny, na které se intenzivně svítí, takže v nich probíhá fotosyntéza a rostliny raší a pučí. "Kvést tam budou pomněnky nebo jahodníky, celé to bude živé a bude se to neustále proměňovat," popisuje dále Tůma. "Reagujeme na lidskou potřebu spojení s přírodou a pobytu v přírodě."

Zvětšené záběry se přenášejí na protější stranu místnosti a doplňují je názvy zobrazovaných rostlin. Interakce projektu spočívá v detekci přítomnosti návštěvníka, čím déle je přítomen, tím kamera snímá blíže a může se dostat až na buněčnou úroveň. Motto Laboratoře ticha je: Čím pomaleji jdeme přírodou, tím větší tajemství nám odkrývá.

Česko mezi TOP 5

"Rozhodlo to, že (instalace) propojuje několik disciplín. Je to kombinace designu, hi-techu, softwaru, jemné optiky, robotiky a botaniky. Je to něco úplně originálního," komentuje generální komisař české účasti Jiří F. Potužník tuzemskou instalaci a připomíná, že česká audiovizuální tvorba má na výstavách Expo dlouhou tradici.

Expozici připravují společnost Full Capacity a ČVUT. Do projektu se zapojilo několik pracovišť fakulty architektury včetně ateliérů Vladimíra Soukenky a Mariana Karla, kde působí autoři návrhu Dávid Sivý a Jan Tůma. Na projektu se podílí i Fakulta elektrotechnická ČVUT, Institut intermédií nebo Institut světelného designu.

Do zahájení světové výstavy EXPO 2015 zbývají ještě čtyři měsíce, italská média ale již nyní zařadila mezi pět pavilonů doporučených k návštěvě i expozici České republiky, a to hned za domácí pavilon Itálie. Na třetí pozici je Malajsie, dále Čína a TOP 5 uzavírá Izrael. Český pavilon, navržený architektonickým studiem Chybik&Krystof, byl postaven jako vůbec první expozice letošní výstavy. Budovy jsou konstruovány coby moduly a dají se po ukončení výstavy rozebrat a použít jinde. Pavilon staví firma Koma Modular.

Rozpočet české účasti má dosahovat 180 až 260 milionů korun, z čehož stát přispěje 60 miliony z rozpočtu ministerstva zahraničí. Minulá výstava Expo 2010 se konala v Šanghaji a zbylo z ní 70 milionů, které nyní patří do rozpočtu.

Milánské EXPO 2015 je zaměřeno na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Chce se stát globální příležitostí pro prezentaci a srovnání tradičních i inovativních postupů při výrobě potravin. Ústřední myšlenkou je přitom palčivá otázka, jak zajistit všem obyvatelům planety dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla a pití.

Zdroj: ČT24, ČTK


Zdroj: ČT 24, 14. 1. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:02