Agris.cz - agrární portál

V zámeckém parku ve Slatiňanech se zbourá ohrada pro koně

14. 1. 2015 | ČTK

V zámeckém parku ve Slatiňanech na Chrudimsku letos zmizí ohrada pro koně. Nejsou peníze na její opravy. Kvůli jejímu stavu už loni pražská zoo odvezla koně Převalského. Na čas je nahradili starokladrubští koně. ČTK to dnes řekl kastelán Jaroslav Bušta.

"Já do ohrady nenasypu ani korunu. Památkový ústav není od toho, aby se staral o koně, ale památky. Ohrada se bude bourat, necháme ji rozebrat," řekl Bušta.

Kůň Převalského je jediný žijící divoký kůň a je blízkým příbuzným dnešních domácích koní. Živé exempláře doplňovaly hipologickou expozici na zámku. Ve Slatiňanech byli koně s přestávkami od roku 1993 až do července loňského roku. Pár koní kvůli špatnému stavu ohrady neměl podmínky pro chov, proto je pracovníci pražské zoo odvezli do chovné stanice v Dolním Dobřejově na Benešovsku.

"V ohradě jsme měli pak starokladrubáky, střídali se tu černí i bílí. Jenže pak jsem dostal za uši od garanta památkové péče, že kladrubáci jsou moc těžcí a zničili terén," řekl Bušta.

Expozice zámku ve Slatiňanech loni vidělo 24.000 lidí, což je o čtvrtinu víc návštěvníků než předloni. Kromě hipologické sbírky ukazují zámecké interiéry návštěvníkům i život na pohodlném knížecím sídle přelomu 19. a 20. století. K památce náleží anglický park o rozloze 16 hektarů, kde je druhá nejbohatší dendrologická sbírka ve východních Čechách.

"Snažíme se zámek zpopularizovat a nabízet různé druhy prohlídek. Nemyslím si, že návštěvníci utrpí tím, že v parku nebudou koně, v okolí jsou desítky hektarů výběhů s koňmi," dodal Bušta.


Zdroj: ČTK, 14. 1. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 19:35