Agris.cz - agrární portál

Konec tradičních zabijaček – za veřejné hody pokuta 300 tisíc

21. 1. 2015 | ČT 24

Tradiční zabijačka jakožto společenská akce spojená s účastí lidí ze širokého okolí je zřejmě definitivně věcí minulosti. Každý, kdo uspořádá vepřové hody veřejně mimo svou domácnost a pozve například své sousedy, totiž může dostat pokutu až 300 tisíc korun. Důvodem jsou přísné hygienické regule z Evropské unie. Podle nového veterinárního zákona může prase zabít jeho chovatel doma a maso tam taktéž musí spotřebovat.

Tradiční veřejné zabijačce, ať už ji pořádali hasiči, nebo zahrádkáři, učinila Evropská unie přítrž. Za překročení veterinárního zákona pořadatelé zaplatí statisícové pokuty. Podle mnohých jde o nesmyslnou věc. "Byla to i společenská událost, nejenom to, že si připravili jídlo na celou zimu. Pokud to bude tak, jak se rozhodlo v Evropské unii, tak se s tím asi budeme muset rozloučit a naše děti už o tom asi nebudou za chvilku vědět vůbec nic," uvedl zemědělec Vladimír Řehounek.

Z Bruselu však přichází jasná pravidla – potravina, která vzniká, musí být prohlédnuta a zpracována v podniku, který je pod státním veterinárním dozorem. "Někdo vymyslí zákon, že zakáže veřejné zabijačky, a tím vlastně znemožní pokračování tradice. Třeba i jiné státy se snaží vždy ukázat turistům, co tam je dobrého za pochutiny, a my to děláme naopak," namítá miletínský starosta Miroslav Nosek.

Právě v Miletíně chce Nosek navzdory zákonům v červenci během trhů uspořádat veřejnou zabijačku. "Když někdo přijde, že mu to vadí, tak řeknu, že to je soukromá zabijačka a všichni jsou moji příbuzní. Prostě obcházení zákona. Nás to nutí k obcházení zákona, abych ukázal na ten nesmysl," řekl Nosek. Podle svých slov by nerad dětem jednou vysvětloval zabijačkové výjevy obrázků Josefa Lady pomocí divadelních atrap.

Zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 21. 1. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:41