Agris.cz - agrární portál

Pivovar Starobrno loni uvařil znovu přes milion hl piva

23. 1. 2015 | ČTK

Starobrněnský pivovar popáté v řadě uvařil více než milion hektolitrů piva. Loňský výstav pivovaru činil téměř 1,2 milionu hektolitrů. ČTK to dnes řekl Milan Schramm, výrobní ředitel Heinekenu, pod který brněnský pivovar patří. 

Poprvé překonalo Starobrno milionovou hranici výstavu v roce 2010. Důvodem byla instalace linky na plnění piva do plastových lahví, která v té době byla jediná v České republice. 

Linka dodnes pomáhá brněnskému provozu k růstu výroby. Heineken do ní stáčí v Brně i piva jiných svých značek, například Březňáku. 

Heineken chce v Brně dál investovat. Letos to bude opět více než 50 milionů korun. "Investice podpoří zejména naše inovace, udržení vysoké úrovně kvality našich produktů. Dále se samozřejmě zaměřujeme na zajištění vysoké úrovně bezpečnosti našich pracovišť," uvedl Schramm. 

Starobrno je dnes spíše regionální značkou, která se prosazuje na Moravě a zejména v okolí Brna. Její marketing je často spojován s hokejovou Kometou Brno. Pivovar kromě tradičních piv vyrábí i speciály, například zelené pivo. Kromě značek Starobrna se v brněnském pivovaru vyrábí i piva jiných značek, například Hostan, jehož pivovar ve Znojmě Heineken v minulosti zavřel. 

Do skupiny Heineken v České republice ještě patří pivovar v Krušovicích a Velké Březno u Ústí nad Labem. Ostatní provozy, které Heineken v České republice měl, už skončily. 

Z velkých českých pivovarů, které už zveřejnily svoje loňské výsledky, prodal Budějovický Budvar 1,457 milionu hektolitrů piva, nejvíce ve své stodevatenáctileté historii. Na dobrých výsledcích se podílel především export. Výstav meziročně vzrostl o 2,5 procenta, tržby o sedm procent na 2,3 miliardy korun. 

Na jižní Moravě vaří pivo čtyři průmyslové pivovary. Kromě Starobrna ještě pivovary ve Vyškově, Černé Hoře a Břeclavi. Zámecký pivovar Břeclav loni uvařil 15.000 hektolitrů, o rok dříve to bylo 9000. Přibývá také minipivovarů. Jeden si otevřel loni bývalý sládek Starobrna Petr Hauskrecht. 


Zdroj: ČTK, 23. 1. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:58