Agris.cz - agrární portál

Euro: Pařík chce prodat majoritu v United Bakeries

26. 1. 2015 | ČTK

Spolumajitel největší tuzemské pekárenské skupiny United Bakeries Marek Pařík chce prodat většinový podíl svému lucemburskému partnerovi. Pařík vlastní dvoutřetinový podíl, třetinu drží podnikatel Edmond Müller z Lucemburska. Část akcií si ponechá a nadále bude ve firmě působit jako poradce. Uvádí to v pondělním vydání týdeník Euro. 

„Máme velké štěstí, že na straně našeho lucemburského partnera jsou mladí lidé, kteří náš podnik znají a řekli, že to chtějí dál provozovat. Jsou taky pekaři a mlynáři. Dohodli jsme se, že jim naše strana prodá majoritní podíl, aby to vedli dál. Mají velké investiční možnosti," řekl Pařík v rozhovoru pro Euro. 

Pařík chtěl spolu se svým bratrem United Bakeries prodat už v roce 2010. Zájem měl zejména Andrej Babiš, který chtěl podnik spojit se svými pekárnami Penam. Fúze pokračovala do července 2012, kdy slovenský antimonopolní úřad transakci odmítl posvětit, přestože český ÚOHS tak o měsíc dříve učinil. Babiš pak odmítl zaplatit původně dohodnutou cenu a od smlouvy odstoupil. 

United Bakeries je přední pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Mateřskou společností skupiny United Bakeries je společnost European United Bakeries S.A. se sídlem v Lucembursku. 


Zdroj: ČTK, 26. 1. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 14:26