Agris.cz - agrární portál

Pivovaru Nymburk vzrostly tržby o 6 pct na více než 150 mil. Kč

26. 1. 2015 | ČTK

Pivovar Nymburk v roce 2014 utržil více než 150 milionů korun, což je meziročně o šest procent více. Loni se tam uvařilo 171.000 hektolitrů Postřižinského piva, druhé největší množství, informovala dnes ČTK Tereza Vyhnálková ze společnosti Beaufort. Produkce piva se zvýšila na domácím i zahraničním trhu, vliv na větší odbyt mělo zřejmě i sté jubileum narození spisovatele Bohumila Hrabala.

Postřižinské pivo je nyní k dostání ve 20 zemích na třech kontinentech. Podle ředitele pivovaru Pavla Benáka pivovar loni obnovil dodávky do Číny, na Ukrajinu a do Polska. "Nikdy jsme nedodávali do Vietnamu, tam šlo první pivo v loňském roce. Začali jsme trochu dodávky na polský a ukrajinský trh, kde jsme v minulosti nebyli úspěšní," řekl ČTK Benák.

Nárůst se projevil ve všech segmentech pivního prodeje, například dodávky sudového piva pro domácí trh se zvedly o více než sedm procent. Kvůli zvýšení produkce musel pivovar investovat i do rozšíření sklepů.

Loni se v pivovaru slavilo sté výročí Hrabalova narození. Hrabal žil v pivovaru Nymburk v letech 1919 až 1947, život v něm popsal například ve své knize Postřižiny. Letos si pivovat připomene 120 let od svého založení. "Vedle již tradičních akcí, které organizujeme pro širokou veřejnost, připravujeme překvapení právě k tomuto jubileu," uvedl Benák. Na jaře také půjde do prodeje nové černé čokoládové pivo.

Pivovar Nymburk, založený v roce 1985, vaří devět druhů piva, většina se prodá na tuzemském trhu. Mezi velké odběratele patří také Německo, Slovensko, Dánsko a Rusko.


Zdroj: ČTK, 26. 1. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:03