Agris.cz - agrární portál

eSvačinky: Rodiče je z domova objednají a děti ve škole dostanou do ruky

27. 1. 2015 | iHNed.cz

* Denně čerstvé a zdravé svačiny dodává pardubickým školákům občanské sdružení zaměřené na zapojení handicapovaných klientů do běžného života.

* Objednat je mohou rodiče přes internet nebo si je děti koupí přímo ve škole v bufetu.

* V nabídce jsou i svačiny pro celiaky.

  • Starosti o to, jakou svačinu ráno dítěti do školy připraví, mohou rodiče pardubických školáků vypustit. Místo nich housku s máslem a šunkou, zeleninový či ovocný salát, případně bezlepkovou bagetu s čerstvou zeleninou nachystají handicapovaní klienti tamější České abilympijské asociace. Stačí si jen na chvilku sednout k počítači a jídlo na webu eSvačinky objednat. Podepsaný sáček se svačinou dostanou děti do ruky přímo ve škole.

    Projekt, který v Pardubicích funguje už druhým rokem, pomáhá hned několikrát. Rodičům šetří nervy, dětem nabízí zdravé a rozmanité svačiny a tělesně či mentálně postiženým dává alespoň na pár hodin práci.

    Do první přestávky u dětí

    Petra Říhová, jež patří do "čety přípravářů", kvůli tomu vstává už ve čtyři ráno. O hodinu později je v provozovně, kde maže s ostatními kolegyněmi housku za houskou, do nich vkládá šunku, sýr, omývá zeleninu. Když neví, kolik koleček okurky patří do bagety, poradí jasné instrukce nalepené na zdi nebo šéfová Lenka Podnecká na invalidním vozíku.

    "Průměrně děláme ráno 40 až 50 svačin, nejčastěji housky se šunkou pro menší děti, deváťáci už ale chtějí spíš větší bagety. Jediné, co moc nejde, jsou zeleninové saláty," říká Podnecká, která má zároveň na starosti administrativu.

  • Ze šanonu vytáhne, kolik svačin a jaké ten den musejí udělat, zabalené jídlo opatří štítkem s datem i složením a pak je uloží do sáčků, na které nalepí počítačem připravenou etiketu se jménem dítěte a školou. "To všechno umožňuje systém propojený s webem, který jsme si sami vymysleli, nikdo jiný ho nemá," říká hrdě koordinátor projektu Tomáš Pokorný.

    Do škol pak svačiny putují na kole, autobusem nebo je řidič auta při rozvozu klientů předá na dohodnutém stanovišti. Do první přestávky musejí být u dětí.

    Pomalý rozjezd

    Na nápad dodávat svačinky do škol navedli pracovníky občanského sdružení kolegové ze sousední královéhradecké neziskovky, kde podobný projekt - v menším - funguje. "Sešli jsme se s řediteli všech pardubických škol, vysvětlili jim, co chceme dělat, a nechali je ochutnat první výrobky. Až na dva či tři byli projektem nadšení," popisuje začátky Filip Novotný ze sdružení.

    A tak asociace podle požadavků hygieniků pronajala a vybavila provozovnu, "najala" první zaměstnance, nasmlouvala dodávky surovin od regionálních pekařů, řezníků, nechala vytvořit speciální web. Investice do dnešních dnů zhruba za půldruhého milionu korun. Pomohlo město, kraj i některé firmy.

    Vzhledem k tomu, že v samotných Pardubicích chodí do základních škol kolem 4,5 tisíce dětí, očekávali, že denně určitě prodají kolem dvou stovek svačin. Jenže rodičů, kteří by si sedli k počítači a jídlo objednali, zase tolik nebylo. Nejlevnější houska je přitom za 15 korun, nejdražší velká bageta za 30.

    "Tak jsme na to šli jinak. Dohodli jsme se s některými řediteli, že u nich zajistíme bufet se zdravými potravinami nebo dodáme jídlo do jejich automatů. Ve dvou z nich jsme v září začali," říká Pokorný. Asociace přitom nemá za cíl vydělávat, 200 až 250 svačin jí na pokrytí nákladů bohatě stačí. Zbytek neprodaných baget jde do prodejny Pardubanda, což je chráněný obchůdek v centru města.

    Zdravé bufety a automaty

    "Bufítek" na chodbě Základní školy Pardubice-Dubina tvoří dva stoly a velká lednice. V obležení dětí je, ještě než začne vyučování, a o první přestávce zrovna tak. Nejčastěji mizí pitíčka Capri, rýžové chlebíčky a housky od eSvačinky. "Největší hlad měly děti po Vánocích a včera se housky i bagety prodaly hned první přestávku. Jinak jsou ale jejich chutě značně proměnlivé," říká na adresu školáků Jana Zamastilová. Fakt, že si k invalidnímu důchodu může v bufetu přivydělat, je pro ni stejně důležitý jako to, že se na pár hodin cítí využitá.

  • Ředitelka školy Ludmila Kozáková mezitím k bufetu přivedla návštěvu. "Původně jsme tu měli automaty s klasickým sortimentem. Nejenže nejlevnější bageta stála 30 korun a určitě nebyla nejčerstvější, ale firma na naše přání něco změnit vůbec neslyšela. Tak jsme s nimi smlouvu zrušili a pustili sem eSvačinky," pochvaluje si.

    A zdá se, že spokojení jsou i školáci. "Mívám z domova třeba chleba se sýrem, sem si pak mohu jít dokoupit nějakou dobrotu," směje se desetiletá Johana Novotková, když si s kamarádkou přebírá objednaný mrkvový salát.

    Plány sdružení jdou přitom ještě dál. Už teď se domlouvají s pardubickou Farmou Apolenka, že od ní budou odebírat tvaroh, jogurty a sýry.

     


Zdroj: iHNed.cz, 27. 1. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:51