Agris.cz - agrární portál

Jurečka: Při jednání s Ruskem o exportu je třeba jednota zemí EU

27. 1. 2015 | ČTK

Potřebu jednotného postupu zemí EU k případnému ruskému zájmu obnovit dovoz vepřového z Evropy zdůraznil český ministr zemědělství Marian Jurečka. S kolegy ze zemí unie se v Bruselu shodl, že je nežádoucí, aby jednotlivé členské státy začaly s Moskvou jednat dvoustranně a usilovat o vlastní zvýhodnění na úkor jiných.

"Teoreticky ta šance tady je," připustil ministr zemědělství k možnosti obnovy vývozu v rozhovoru s českými novináři. Jako významný faktor do situace podle něj ale samozřejmě vstupují i okolnosti ukrajinské krize. "Víme z minulosti, že Rusko dokázalo na své straně selektivně některé komodity nedovážet," připomněl Jurečka.

Rusko embargo na dovoz prasat a vepřových produktů z EU uvalilo koncem loňského ledna, důvodem byl výskyt několika případů prasečího moru v Pobaltí. Opatření tedy není součástí pozdějšího potravinového embarga reagujícího na sankce, kterým Rusku ztížily život západní země kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Minulý týden oznámil mluvčí Evropské komise, že EU pokročila v rozhovorech s Moskvou o tom, jak dovoz z unie opět přinejmenším částečně obnovit. Podle dostupných informací jedná EU o možnosti dovážet do Ruska například vepřový tuk, špek či "delikatesy", tedy dražší výrobky z masa a mléka, jako jsou některé sýry či salámy. Mezi dalšími zmiňovanými výrobky, kde by mohl být export obnoven, jsou například sadbové brambory.


Zdroj: ČTK, 27. 1. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:28